Revija Reporter
Slovenija

Bo ta video torpediral Klemenčičevo »nespodobno« kandidaturo za evropsko službo? (VIDEO)

Reporter, STA

24. jan. 2018 6:00 Osveženo: 6:55 / 24. 1. 2018

Deli na:

Goran Klemenčič

STA

Goran Klemenčič bi rad postal komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope, a po mnenju avtorja videa, objavljenega na YouTubu, je za ta položaj popolnoma neprimeren.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) bo danes znova volila novega komisarja za človekove pravice. Med tremi kandidati je slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič, ki pa je v teh dneh na udaru. Video na portalu YouTube njegovo kandidaturo označuje za nespodobno in neprimerno in ob glasbi iz filma Boter našteva ministrove grehe.



Video mu očita, da je njegovo ministrstvo ignoriralo domnevno pranje iranskega denarja v NLB, obregne se ob Klemenčičevo vlogo pri razvpitem najemu stavbe za NPU v času, ko je bil državni sekretar na MNZ, izpostavi številne poraze Slovenije na Evropske sodišču za človekove pravice ter nizko zaupanje državljanov v sodstvo, ter mu očita še nekaj drugih grehov.


Ministra video označi za simbol klientelizma in korupcije v Sloveniji, njegovo kandidaturo pa kot poskus pobega pred odgovornostjo za vlogo v aferi s pranjem denarja v NLB.

Glasovanje bo potekalo med 10. in 13. ter 15.30 in 17. uro. Izidi naj bi bili znani med 18. in 19. uro. Tokrat bo za izvolitev potrebna navadna večina glasov.

V ponedeljkovih volitvah nihče od treh kandidatov ni dobil absolutne večine glasov. Največ glasov je prejel francoski kandidat Pierre-Yves le Borgn (105), sledila sta kandidatka BiH Dunja Mijatović (76) in Klemenčič, ki je prejel 67 glasov. Za izvolitev je bila potrebna absolutna večina glasov - 125 od skupno 248 oddanih glasov.

Članov PS SE, ki prihajajo iz 47 članic Sveta Evrope, je sicer skupno 324.

Novoizvoljeni komisar bo sedanjega Nilsa Muižnieksa za šestletni mandat na položaju nasledil 1. aprila.

Komisar SE za človekove pravice je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija, ki jo je leta 1999 ustanovil Svet Evrope z namenom krepitve ozaveščenosti in spoštovanja človekovih pravic v 47 državah članicah.