Revija Reporter
Slovenija

Bo postopek izročitve zakoncev Karner Američanom znova stekel?

STA

23. apr. 2012 11:28 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Avstrijsko ustavno sodišče je na za javnost zaprti seji zavrnilo obravnavo pritožbe odvetnika Ronalda Grilca glede izročitve zakoncev Karner ZDA, je razvidno iz objavljenega sporočila za javnost na spletni strani sodišča. S pritožbo so v Avstriji začasno zaustavili postopek izročitve.

Kot je še razsodilo sodišče, so za izročitev pristojna redna sodišča, v tem postopku pa tudi ni bilo ugotovljeno, da bi šlo za posebna ustavna vprašanja. Kot je razvidno iz odločitve, je ustavno sodišče zadevo Karner obravnavalo že 18. aprila.

Kot ob tem danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ostaja odprto vprašanje, kakšen bo nadaljnji postopek, hkrati pa domneva, da se lahko nadaljuje postopek izročitve. Odvetniki zakoncev zaenkrat niso dosegljivi za pojasnila.

Zakonca Karner je avstrijska policija konec lanskega leta prijela v sodelovanju z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi suma prodaje prepovedanih anabolikov prek svetovnega spleta. Alenko Karner so marca po plačilu varščine izpustili iz celovškega zapora, Mihela Karnerja pa minuli teden, potem ko je prav tako plačal varščino. Odvetnik Marko Bošnjak je takrat pojasnil, da je Karner odpotoval v Slovenijo.

Izročitev ameriškim pravosodnim organom je 11. januarja odobrilo deželno sodišče v Celovcu, na kar je obramba vložila pritožbo, a je višje sodišče v Gradcu sklep 6. marca potrdilo. Dokončno dovoljenje za izročitev je nato podalo še avstrijsko pravosodno ministrstvo. Obramba se je pritožila še na vrhovno in ustavno sodišče, slednje pa je postopek izročitve začasno ustavilo.