rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Ilinka Todorovski razrešena z mesta varuhinje?

Deli na:
Bo Ilinka Todorovski razrešena z mesta varuhinje?

Ilinka Todorovski - Foto: Mediaspeed

Na današnji popoldanski seji bo programski svet RTV Slovenija odločal o soglasju, da bi Katja Šeruga postala nova direktorica TV Slovenija. Hkrati bodo svetniki predvidoma razpravljali o pozivu Združenja novinarjev in publicistov za razrešitev Ilinke Todorovski s položaja varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija.

Katja Šeruga je trenutno svetovalka direktorja časopisa Večer, bila pa je tudi nekdanja odgovorna urednica tega časopisa. Za direktorico TV Slovenija jo je programskemu svetu (PS) predlagal generalni direktor RTV Igor Kadunc.

Na seji bo PS obravnaval tudi poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski za čas od junija do avgusta, pri čemer bo gotovo veliko govora o primeru pogovorne oddaje Intervju avtorja Jožeta Možine. V njej je gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, ki je predstavil zgodovinska dejstva o krvavi komunistični revoluciji, znani tudi pod lažnivo oznako "narodnoosvobodilni boj".

Možina je bil zaradi oddaje tarča številnih napadov, med drugim Zveze borcev, zoper njega se je postavila tudi varuhinja Todorovska. Očitala mu je, da je v oddaji kršil poklicna merila in programske standarde RTV Slovenija. Pri tem je sama celo mnenja, da "uredništvo za obravnavo zgodovinskih nesoglasij o polpretekli zgodovini, o povojnih pobojih in spravi ni izbralo ustreznega žanra" in da oddaja Intervju "ni primerna za razčiščevanje strokovnih tem ali poglavij iz travmatične preteklosti."

Mar si Todorovska predstavlja, da so primerne teme za tovrstne oddaje recimo sajenje rož, lončarstvo ali gobarjenje!? Programski svetniki naj bi razpravljali tudi o sami Todorovski, torej, ali je takšna oseba sploh primerna za položaj, ki ga zaseda.

Ravno tednik Reporter je namreč nedavno razkril, da je gospa v Centralni aktivni evidenci RSNZ iz leta 1987 zabeležena kot registrirani vir Službe državne varnosti (SDV)- tajne politične policije nekdanjega nedemokratičnega režima. Čeprav varuhinja svoje sodelovanje z SDV odločno zanika, so na Združenju novinarjev in publicistov ocenili, da gre najmanj za utemeljen sum za njeno sodelovanje. To pa jo, kot so zapisali dopisu programskemu svetu in generalnemu direktorju RTV, izključuje kot varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev. Tako Kaduncu kot PS so predlagali, naj jo razrešita s položaja.

Varuh mora namreč delovati po načelih neodvisnosti, nepristranskosti in verodostojnosti, ter biti oseba zavezana demokratičnim vrednotam. Poleg tega pri ZNP ugotavljajo, da Todorovska pri presoji posameznih oddaj in prispevkov uporablja dvojna merila. Z njeno razrešitvijo bi si RTV povrnila vsaj del zaupanja javnosti.

Govorili smo s programskim svetnikom dr. Janezom Juhantom, ki meni, da je v naši družbi nasploh problem, da so na pomembnih položajih za razvoj demokracije, človekovih pravic, medijev... še vedno ljudje povezani z nekdanjim nedemokratičnim režimom. Pri odzivu na oddajo novinarja Jožeta Možine, ki je gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, je varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski izkazala izrazito pristranskost, opozarja Juhant.

Izpostavila je predvsem mnenja tistih gledalcev, ki so bili do oddaje kritični, kljub temu, da je hkrati zelo veliko ljudi podprlo tovrstno razkrivanje dejanske narave "narodnoosvobodilnega" boja. Kritiko je usmerila zoper samega Možino in uredništvo, češ, zakaj sploh dopušča takšne oddaje. Ampak na javni RTV Slovenija je potrebno povedati resnico, poudarja dr. Juhant.

Razkritje, da je v Centralni aktivni evidenci RSNZ Todorovska zabeležena kot registrirani vir SDV, se mu zdi vsekakor tema, o kateri bi programski svet moral razpravljati, kar bo tudi predlagal na seji. Posebej glede na njeno v primeru Možine izkazano pristranskost. Varuhinjo je zelo cenil, toda zdaj je razočaran, kako se je pokazala v ključnih trenutkih.

Po besedah programskega svetnika Igorja Prodnika pa so pri nas žal na skoraj vseh položajih nekdanji sodelavci SDV. V Sloveniji je to očitno normalno in se niti ne čudi razkritju o Todorovski. V normalnih državah bi bila seveda razrešena s položaja, toda Slovenija ni resnično demokratična država, je prepričan Prodnik.