veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Po Markovi smrti so se hitro vrnili na sneg, v gore, k športom Odkrito.si

VIDEO: Nina Grlic - ZATO je javno spregovorila o ...

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Hojs stroške policijskega varovanja zaračunal tudi Janševim vztrajnikom, ki so leta 2014 protestirali pred sodiščem?

Deli na:
Bo Hojs stroške policijskega varovanja zaračunal tudi Janševim vztrajnikom, ki so leta 2014 protestirali pred sodiščem?

Aleš Hojs in Rudi Medved v 24UR Zvečer - Foto: Zajem zaslona/Pop TV

Pobuda notranjega ministra Aleša Hojsa, da bi stroške varovanja protestov zaračunali kar njihovim organizatorjem je razjezila nekdanjega vztrajnika, ki je leta 2014 pred vrhovnim sodiščem protestiral za svobodo prvaka SDS Janeza Janše, zaprtega zaradi korupcijske afere Patria.

»Hojs, SDS...a si-ste pozabil-i, kako smo stavkali sprva vsak dan, potem pa vsak teden ZA pravno državo, ZA resnico & ZA pravico pred Sodiščem, RTV, Predsedniško palačo in Parlamentom v Ljubljani?! Kaj bomo MI sedaj tudi plačali, ko smo za vse to hodili stavkat v prestolnico?! Ma so se vam politikom res skisali možgani?! Vsi po vrsti ste kreteni in res je čas, da popokate cule in se spravite na smetišče zgodovine!« je zapisal Ervin Anzelc, podjetnik iz Braslovč, ki je jeseni 2018 izstopil iz SDS.

Kot je znano, je minister Hojs državnemu odvetništvu dal pobudo, naj denar iztoži od neformalnih organizatorjev protestov. Na odvetništvu pobudo še preučujejo. V Pravni mreži za zaščito demokracije pa so prepričani, da pravnih temeljev za izterjavo ni in da želi politika samo zastrašiti protestnike, s čimer pa močno posega v pravico do javnega zbiranja in svobodnega izražanja stališč.

Včeraj se je v oddaji 24ur zvečer vnel oster besedni spopad med Hojsom in poslancem LMŠ Rudijem Medvedom; slednjemu je Hojs vseskozi skakal v besedo, vpila sta drug mimo drugega, da se je komajda še dalo razumeti, kaj sploh govorita.

Ali je namen napovedi o plačevanju stroškov varovanja protestov zastraševanje protestnikov, je Hojsa vprašal voditelj oddaje Uroš Slak- »Ne, nikakor ne. Mislim, da je vesoljni Sloveniji jasno, da je treba stroške pokriti. Glede na to, da imamo že več kot leto dni opravka z izigravanjem obstoječe zakonodaje, se mi zdi prav, da tisti, ki te zadeve organizirajo, plačajo dodatne stroške, ki jih ima s tem policija,« je dejal Hojs.Da gre za represijo, pa je vztrajal Medved: »Notranji minister kaže ta izrazita nagnjenja k represivnemu obravnavanju tistih, ki so proti tej vladi. Gre za nov zastraševalni manever. Zakon o javnih zbiranjih pa je popolnoma jasen. Spet gre za popolno izigravanje zakonodaje, pravne podlage za kaj takega ni«.

»Očitno je uporaba zakona za nekatere zastraševanje, jaz menim drugače,« mu je odgovoril Hojs. Kot je pojasnil, je na družbenem omrežju Twitter uporabnike povprašal za mnenje, torej kdo naj poravna stroške, nastale z varovanjem shodov. Skoraj 70 odstotkov jih je odgovorilo, naj stroške poplačajo organizatorji, je povedal Hojs.

Ja, škoda, da Hojs še ni vprašal, ali naj stroške varovanja pokrijejo tudi vsi vztrajniki, ki so leta 2014 protestirali pred vrhovni sodiščem in zahtevali Janševo svobodo. Prepričani smo, da bi bil odgovor pozitiven s plebiscitarno večino glasov.