mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blokada Hrvaške

Deli na:

TV Slovenija je včeraj v Odmevih poročala, da je dobila nekaj dni star zaupen dokument slovenskega zunanjega ministrstva, ki kaže, da Slovenija blokira šest poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo, ker ima do njih določene zadržke.

TV Slovenija je včeraj v Odmevih poročala, da je dobila nekaj dni star zaupen dokument slovenskega zunanjega ministrstva, ki kaže, da Slovenija blokira šest poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo, ker ima do njih določene zadržke.

Kot navaja TVS, ima Slovenija pri poglavju o prostem pretoku kapitala več pridržkov predvsem zaradi spornih zemljišč na levem bregu Dragonje. Pri poglavju o obdavčitvi je pridržka deležna sporna obdavčitev cigaret.

Pri poglavju o okolju, poglavju o čezevropskih omrežjih ter poglavju o regionalni politiki in koordinaciji strukturnih instrumentov Slovenija uveljavlja pridržek zaradi hrvaške enostranske razglasitve zaščitno ekološko-ribolovne cone (ERC). Pri poglavju o pravici, svobodi in varnosti, pa zaradi osebnih izkaznic in potnih listov.

Verjetni novi mandatar slovenske vlade Borut Pahor je za TV Slovenija dejal, da "razume ravnanje slovenske vlade, ki jo pri tem tudi podpira, v kolikor so v teh dokumentih tudi zemljevidi ali stališča, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot prejudiciranje meje, ki, zlasti še na morju, ni določena". Dodal pa je, da so škarje in platno v rokah hrvaških oblasti, če si želijo dokončati pogajanja z EU.

Diplomatski viri v Bruslju so sicer danes potrdili, da bo Hrvaška v četrtek zaprla eno poglavje v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo. Evropska komisija je potrdila, da je država izpolnila merila za odprtje štirih novih poglavij, vendar jih za zdaj še ne more odpreti, ker za to nima soglasja Slovenije. 

Hrvaška bo danes v Bruslju napravila majhen korak naprej na poti v EU, saj bo zaprla eno poglavje v pristopnih pogajanjih. Čeprav je izpolnila tudi merila Evropske komisije za odprtje štirih novih poglavij in zaprtje še enega, za zdaj ne bo napredovala hitreje, ker za to iz postopkovnih in vsebinskih razlogov nima soglasja Slovenije.

Hrvaška bo danes na pristopni konferenci z EU na veleposlaniški ravni zaprla poglavje o zunanjih odnosih, odprla pa tokrat ne bo nobenega. Najbolje pripravljena država v čakalnici na članstvo v EU ima sedaj odprtih 21 in zaprta tri od 35 poglavij v pristopnih pogajanjih z EU, njen cilj pa je, da bi do konca leta odprla vsa poglavja.

Hrvaška je sicer izpolnila merila za odprtje štirih poglavij: prost pretok kapitala, regionalna politika, pravica, svoboda in varnost ter okolje, pri enem, o obdavčevanju, pa je treba še končati pogovore o obdavčevanju cigaret, so pojasnili v Evropski komisiji. Izpolnila pa je tudi merila za zaprtje poglavja o prometnih omrežjih.

Hrvaška pripravljenih poglavij danes ne bo odprla oziroma zaprla, ker za to iz postopkovnih in vsebinskih razlogov nima soglasja Slovenije, ki je v procesu oblikovanja nove vlade. "Vlada, ki opravlja tekoče posle, ne more sprejemati dokončnih političnih odločitev, razen tistih, ki so nujne za delovanje države," pojasnjujejo slovenski diplomatski viri.

Hrvaška bo sicer za pridobitev soglasja Slovenije za odprtje omenjenih poglavij morala rešiti odprta vsebinska vprašanja, na katera je sredi oktobra v Luksemburgu opozoril zunanji minister Dimitrij Rupel. Hrvaška mora za napredek na poti v EU iz pogajalskih stališč izločiti tiste točke, ki kakor koli prejudicirajo njeno mejo s Slovenijo, je poudaril minister.

Za rešitev tega problema je bil predlagan sestanek veleposlanikov Slovenije in Hrvaške s francoskim predsedstvom EU in Evropsko komisijo. "Če se dogovorijo, da se ta sporna mesta odstranijo iz gradiv, potem ne bo nobenega problema, to je operacija, ki traja uro ali dve, zemljevidov ni tak problem izključiti iz celotnega gradiva," je tedaj menil minister.

Francosko predsedstvo je potrdilo, da se ta sestanek pripravlja, vendar za zdaj v Bruslju še ni nikakršnih znakov, da naj bi bil izveden kmalu. Takšen sestanek tudi ni smiseln, dokler nova slovenska vlada ne zavzame stališč do teh vprašanj. Premike na tem področju je tako pričakovati šele čez približno tri tedne, ko naj bi bila oblikovana nova vlada.

Prejšnja pristopna konferenca Hrvaške z EU je bila konec julija, ko je bilo odprto in zaprto po eno poglavje, kar je glavni hrvaški pogajalec Vladimir Drobnjak tedaj označil kot razlog za optimizem in dokaz, da hrvaška pogajanja gredo naprej. "Hrvaška vstopa v novo fazo pogajanj, v fazo zapiranja poglavij," je takrat poudaril.