stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Besede in dejanja

Deli na:

Pri kadrovskih potezah nove vlade "gre za izrecno nasprotje med besedami in dejanji. Če nekdo namerava zamenjati vse živo in že to v prvih tednih, potem mu ni treba pred volitvami govoriti, da bo delal drugače in da ne bo menjav pod nivojem državnih sekretarjev," je ob robu včerajšnjega sveta SDS dejal predsednik stranke Janez Janša.

Pri kadrovskih potezah nove vlade "gre za izrecno nasprotje med besedami in dejanji. Če nekdo namerava zamenjati vse živo in že to v prvih tednih, potem mu ni treba pred volitvami govoriti, da bo delal drugače in da ne bo menjav pod nivojem državnih sekretarjev," je ob robu včerajšnjega sveta SDS dejal predsednik stranke Janez Janša.

Med kadrovskimi potezami nove vlade je Janša posebej izpostavil menjave v nadzornih svetih Kada in Soda. V obeh primerih po njegovem ni potrebe, da se njune člane menja nekaj tednov pred iztekom mandata. Vlada ima po Janševih besedah sicer pravico, da tam kjer prevzema odgovornost, imenuje ljudi, za katere meni, da bodo to odgovornost lahko izpolnjevali, vendar pa je po njegovem vprašanje, koliko odgovornosti za delovanju obeh skladov dejansko prevzema vlada. Nadzorniki v omenjenih skladih za svoje delo namreč odgovarjajo že neposredno na podlagi same zakonodaje," je dejal.

Imenovanje Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca premiera Boruta Pahorja za zunanje zadeve in Matjaža Šinkovca za posebnega odposlanca za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov, pa Janša vidi le kot zamegljevanje kadrovskih zamenjav. Z imenovanjem Rupla in Šinkovca se "v javnosti ustvarja vtis, kot da bi vlada imenovala ljudi iz prejšnje sestave, v resnici pa jih pospešeno menja," je dejal Janša in dodal, da gre pri obeh funkcijah zgolj za uradniški mesti.

Po besedah predsednika sveta SDS Branka Grimsa so sicer člani sveta na današnji seji med drugimi obravnavali vprašanje ohranitve hitrega gospodarskega razvoja, ki ga je Slovenija dosegla v minulem mandatu. V zvezi s tem so po njegovih besedah člani "z razočaranjem ugotovili, da se vladajoča koalicija ukvarja predvsem s kadrovanjem, medtem pa pogrešajo jasen razvojni koncept, ki bi omogočil, da se ohrani dosežena visoka gospodarskega rast iz minulega obdobja".

V SDS po njegovih besedah čakajo, da bo minilo sto dni, v tem času pa pričakujejo, da bo koalicija predstavila konsistenten sistem korakov in rešitev, ki bo omogočil, da se krepi gospodarska rast in ohrani vse kar je bilo doseženo v prejšnjem mandatu.

Glede kadrovanja nove vlade v stranki po besedah Grimsa vlada veliko razočaranje. Po njegovem se namreč vlada ukvarja predvsem s kadrovanjem namesto, da bi se ukvarjala s iskanjem jasnega koncepta ohranjanja visokega gospodarskega razvoja. Ob tem je spomnil, da je prejšnja vlada direktorja urada za informiranje "na položaju pustila do izteka mandata, ta vlada pa ga je zamenjala ob prvi priložnosti". Podobno je po njegovem, ko "gre za zamenjave v nadzornih institucijah in vsem ostalem, česa se je ta vlada že dotaknila".

Na današnji seji po besedah predsednika sveta SDS niso naredili analize volitev. Kot je dejal, je stranka analizo opravila že na posebnem posvetu, od takrat pa ni bil predlagan noben dodaten sklep ali ugotovitev. Za prve razpoke v koaliciji pa Grims pravi, da prihajajo v neprimernem v času, "ko bi se morala vlada ukvarjati z gospodarskim razvojem".

Sicer pa nameravajo v stranki v prihodnje po besedah Grimsa največ pozornosti posvetiti rednemu kongresu stranke maja prihodnje leto in volitvam v Evropski parlament.