Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

BDP 2009

Deli na:

Gospodarska rast v Sloveniji bo v letu 2009 po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) znašala 1,1 odstotka, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor urada Boštjan Vasle. Umar je v začetku oktobra Sloveniji za prihodnje leto napovedal 3,1-odstotno rast BDP.  

Gospodarska rast v Sloveniji bo v letu 2009 po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) znašala 1,1 odstotka, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor urada Boštjan Vasle. Umar je v začetku oktobra Sloveniji za prihodnje leto napovedal 3,1-odstotno rast BDP.

 

Gospodarska rast se bo v prihodnjem letu občutno upočasnila, počasnejše od jeseni predvidenega bo tudi okrevanje v letu 2010, so danes ob predstavitvi Ažurirane jesenske napovedi gospodarskih gibanj povedali na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj. Ob močno poslabšani aktivnosti bo zaposlenost prihodnje leto upadla, število brezposelnih se bo povečalo, rahlo izboljšanje na trgu dela je pričakovati šele leta 2010. Zaradi občutno nižjih cen surovin in upočasnjene gospodarske aktivnosti bo inflacija prihodnje leto precej nižja od jesenske napovedi, v 2010 pa naj bi se stabilizirala okoli dolgoročne ravnotežne ravni.

 

 

 

»V času od priprave jesenske napovedi so se zaradi poglobitve finančne krize in njenega prenosa v realni sektor razmere v mednarodnem gospodarskem okolju in pričakovanja glede prihodnjih gibanj močno poslabšala,« je razloge za ažuriranje jesenske napovedi pojasnil Boštjan Vasle, direktor urada, in nadaljeval, da »hkrati zadnji razpoložljivi podatki o domači aktivnosti, predvsem pa kazalniki pričakovanih gibanj kažejo, da se spremembe v mednarodnem okolju preko znižanega povpraševanja in znatno zaostrenih pogojev financiranja hitro in močno prenašajo v slovensko gospodarstvo.«

 

 

 

V zadnjih dveh mesecih so se napovedi pomembnejših mednarodnih inštitucij glede svetovne gospodarske rasti občutno znižale, v večini naših pomembnejših trgovinskih partneric je v prihodnjem letu pričakovati realni upad BDP. »To je precejšnje poslabšanje v primerjavi s predpostavkami jesenske napovedi, ko je bila za evrsko območje pričakovana povprečno enoodstotna gospodarska rast,« je pojasnil Vasle. Druga pomembna sprememba med predpostavkami mednarodnega okolja pa je cena nafte za prihodnji dve leti. Ta v ažurirani napovedi znaša 50 dolarjev/sod, kar odraža padanje cen nafte in je za 70 dolarjev nižja kot v jesenski napovedi.

 

 

 

Zaostrene razmere v mednarodnem okolju že letos vplivajo na nekoliko hitrejšo upočasnitev gospodarske rasti od jeseni predvidene, zato bo letošnja gospodarska rast (4,1 %) nižja, kot so na uradu pričakovali septembra (4,8 %). V prihodnjem letu pa bo učinek poslabšanih razmer v mednarodnem okolju še izrazitejši, tako da se bo gospodarska rast predvsem zaradi močno oslabljene izvozne in investicijske aktivnosti občutno upočasnila in bo znašala 1,1 %. »V letu 2009 se bo rast izvoza upočasnila bistveno bolj od jesenske napovedi. Gre predvsem za posledice napovedane recesije v glavnih trgovinskih partnericah in občuten upad izvozih naročil,« pojasnjuje Vasle.

 

 

 

Predvsem zaradi zaostrovanja posojilnih pogojev in poslabšanja poslovne klime bo slabša tudi investicijska aktivnost, obseg investicij se bo v prihodnjem letu znižal za 2 % (jesenska napoved: 1,3-odstotna rast). Na uradu pričakujejo predvsem znižanje gradbenih investicij in investicij v opremo in stroje. Zasebna potrošnja pa bo tudi prihodnje leto naraščala (2,8 %), vendar počasneje kot letos (3,4 %). Pod predpostavko stabilizacije razmer v mednarodnem gospodarskem okolju in začetka okrevanja svetovne gospodarske rasti v drugi polovici leta 2009, pa bi se gospodarska rast v Sloveniji leta 2010 lahko okrepila na 3,1 %.

 

 

 

Z znatno upočasnitvijo rasti gospodarske aktivnosti bo zaposlenost v letu 2009 predvidoma upadla za 1,3 %, večje umirjanje je pričakovano zlasti v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu, pa tudi v nekaterih storitvenih dejavnostih. Zaradi večjega števila brezposelnih je višja tudi napoved stopenj brezposelnosti v prihodnjem letu: registrirane 7,7 % (jeseni 6,8 %), anketne pa 5,2 % (jeseni 4,8 %). Rahlo izboljšanje na trgu dela je pričakovati šele leta 2010.

 

 

 

Leta 2009 bo rast skupne bruto plače na zaposlenega ob nadaljnjem upočasnjevanju gospodarske aktivnosti, zaostrenih pogojih na trgu dela in nižji napovedi inflacije nominalno za 2,8 o. t. nižja, realno pa za 0,2 o. t. višja od jesenske napovedi. Izrazitejša bo upočasnitev rasti plač v zasebnem sektorju, ki se v večji meri prilagaja spremenjenim razmeram v gospodarskem okolju. Napovedana rast plač v javnem sektorju pa vključuje dogovore o izvajanju novega plačnega sistema, med spremembami predpostavk je le nižja napoved inflacije.

 

 

 

Inflacija bo ob koncu letošnjega leta predvsem zaradi pocenitve nafte na svetovnih trgih znatno nižja (2,2 %), kot so na uradu pričakovali jeseni (5,3 %). V prihodnjem letu bo medletna inflacija ob koncu leta znašala 3,0 %, povprečna inflacija pa bo, delno tudi zaradi upoštevanja gibanja cen v letošnjem letu, upadla kar na 1,1 % (v 2010: 3,0 %). »Močan nihaj pod ravnotežno raven, podobno kot letošnji nihaj nad ravnotežno raven, pa ne bo posledica ukrepov ekonomskih politik, ampak zunanjih šokov, tokrat močnega znižanja cen nafte na svetovnih trgih,« so še poudarili na uradu.