Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bavčar: Kučan je svaril Jankovića, naj me ne ovadi

Deli na:

Nisem pral denarja in tožilčevi očitki so smešni, je Igor Bavčar komentiral obtožbe zaradi domnevnega oškodovanja laške pivovarne in Istrabenza. Bavčar in Boško Šrot sta bila danes na ljubljanskem okrožnem sodišču zaslišana zaradi lastninjenja Pivovarne Laško in Istrabenza, oba pa krivdo zavračata.

Nisem pral denarja in tožilčevi očitki so smešni, je Igor Bavčar komentiral obtožbe zaradi domnevnega oškodovanja laške pivovarne in Istrabenza. Bavčar in Boško Šrot sta bila danes na ljubljanskem okrožnem sodišču zaslišana zaradi lastninjenja Pivovarne Laško in Istrabenza, oba pa krivdo zavračata.

Šrot je pojasnil, da mu tožilec Jože Kozina očita dva sklopa nezakonitih dejanj, in sicer managerski prevzem Pivovarne Laško, ter da je Bavčarju pri prodaji deleža v Istrabenzu podaril 25 milijonov evrov. Nekdanji prvi mož laške pivovarne meni, da managerski prevzemi niso nezakoniti, kar pomeni, da ni storil nič nezakonitega. Da bi iz svojega premoženja komur koli kaj podarjal, pa se mu zdi povsem nesmiselno.

Očitek Bavčarju je, da je pral denar tako, da ga je položil na račun pri NLB, pa je po zaslišanju dejal odvetnik nekdanjega prvega moža Istrabenza Aleksander Čeferin. "Očita se mu, da je na podlagi nekega posla dobil neka konkretna finančna sredstva, ki jih je položil na banko v Sloveniji. In to je prvič v zgodovini Slovenije, odkar jaz vem, okarakterizirano kot pranje denarja," je poudaril.

Ob tem je Čeferin dodal, da so očitki tako absurdni, da ga, če ne bi šlo za čase, "ko se obupno poskušajo kazati mišice za dokazovanje lastne učinkovitosti", ne bi čisto nič skrbelo.

"Od danes dalje glede na pogled tožilstva pranje denarja ni več to, da imaš denar v 'off shore podjetju' ali v davčnih oazah, ampak če ga imaš v banki v Sloveniji. In če ga imaš, moraš biti res nenavaden, da misliš, da ga boš s tem opral," je bil kritičen.

Odvetnik je izpostavil še, da se v postopku Bavčarju ne očita nikakršnega prevzema, nikakršne povezave z Istrabenzom, nikakršnega oškodovanja Istrabenza. "Gre za popolnoma normalen posel, denar je ostal v Sloveniji in to država kvalificira kot pranje denarja," je sklenil.

Bavčar očitano kaznivo dejanje pranja denarja zanika, tožilčeve očitke pa je pred zaslišanjem in po njem označil za smešne. Na vprašanje, kaj pričakuje, je odgovoril, da to, kar vsa strokovna in dostojna javnost. "Pričakujem ustavitev postopka, ker nisem pral denarja, kar je dejstvo," je dejal nekdanji predsednik uprave Istrabenza.


Navedel je še, da ni vse slabo, kar sliši na ime Milan Kučan. "Mislim, da je zelo premislil, ko je Zoranu Jankoviću odsvetoval, da me ovadi. Kučan namreč ve, da ti lahko ob preveč zavzetem pihanju politična pena pristane na lastnem obrazu," je dejal Bavčar.

Poudaril je, da zahajajoča trojka Janković-Kresal-Zalar preveč gleda ameriške nadaljevanke a la Court TV, saj očitno meni, "da je kamerman, ki čepi v grmovju pred njegovo hišo, že izvedeno dokazno breme."

Po Bavčarjevih besedah se z njim ukvarjajo že 24 mesecev neke posebne, izjemne, specialne enote. "Z menoj se ukvarja 30, ne 60, ne 90 kriminalistov in mi v 24 mesecih niso uspeli dokazati nič, ker nič ni, namesto tega prek medijev razglašajo o stomilijonskem oškodovanju Pivovarne Laško, pa tega nisem niti osumljen," je še povedal Bavčar.

Tudi on je pojasnil, da ni osumljen nobenega oškodovanja oz. prevzema Istrabenza, pač pa pranja denarja iz prodaje opcij, kjer naj bi vedel, da ta denar izvira iz kaznivega dejanja, vendar ne njegovega. Prav tako Bavčar navaja, da ni osumljen pomoči Šrotu.

Spomnimo, da je v primeru večkratne prodaje 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra 2007 zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njene hčerinske družbe za 109 milijonov evrov ovadenih devet fizičnih in šest pravnih oseb, med njimi Šrot in Bavčar. Zaslišanja se bodo nadaljevala v prihodnjih dneh.

Tožilstvo je julija lani vložilo neposredno obtožnico, saj je ocenilo, da so bili v predkazenskem postopku zbrani vsi dokazi in dejstva, da je brez preiskave možen takojšen začetek glavne obravnave. Sodišče ni dopustilo neposredne obtožnice in je na podlagi ugovorov zagovornikov obdolžencev državno tožilstvo pozvalo k vložitvi zahteve za preiskavo.