favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Barbika in tajkun

Deli na:

Na letošnjem praznovanju častilcev laškega piva se je ob pivovarskem baronu Bošku Šrotu znašel prvak SD Borut Pahor. Alternativni premier je našel čas, da je obiskal najbolj razvpitega slovenskega tajkuna, ki je na sporen način polastninil za poldrugo milijardo vredno premoženje, nadzoruje največjo slovensko »korporacijo« od proizvodnje pijač do njihove prodaje na trgovskih policah, poleg tega pa še največjo slovensko in štajersko časopisno hišo, prek katerih skuša posegati še v slovensko politiko.

Na letošnjem praznovanju častilcev laškega piva se je ob pivovarskem baronu Bošku Šrotu znašel prvak SD Borut Pahor. Alternativni premier je našel čas, da je obiskal najbolj razvpitega slovenskega tajkuna, ki je na sporen način polastninil za poldrugo milijardo vredno premoženje, nadzoruje največjo slovensko »korporacijo« od proizvodnje pijač do njihove prodaje na trgovskih policah, poleg tega pa še največjo slovensko in štajersko časopisno hišo, prek katerih skuša posegati še v slovensko politiko.

Po izjavah odstavljenega odgovornega urednika Dela Janeza Markeša mu je Boško Šrot na nekem kosilu v pivovarni Union naročil, da je treba podpirati Pahorja in rušiti Janšo oziroma mu je dal vedeti, da bi bila Pahorjeva zmaga na volitvah koristna za korporacijo v njegovi lasti. Pahor se je nato sprenevedal, da s Šrotovimi izjavami in uredniško zamenjavo na Delu nima nič oziroma da nima nobene povezave s prvim možem korporacije okoli Pivovarne Laško.

Morda mu kdo celo verjame, toda po fotografiji z letošnje prireditve Pivo in cvetje bo težko ostal verodostojen. V družbi Boška Šrota, ki mu nekaj zapoveduje, je bil tudi poslanec Matjaž Han, sicer župan Radeč, za katerega se je v času uredniške zamenjave na Delu govorilo, da ga je obiskala njegova (nekdanja) sokrajanka Andrijana Starina Kosem, zdaj predsednica nadzornega sveta Dela. Kaj je bila tema tega ali prejšnjega pogovora, bomo najbrž zvedeli po volitvah, če se bo Pahorju uspelo dokopati na premierski položaj. Očitno pa sta moža zakopala bojno sekiro izpred pol leta, ko je Šrot pisal Pahorju ostro javno pismo in ga v njem okrcal zaradi preveč popustljivih stališč do premierja Janeza Janše. Morda je šlo takrat za taktiko ali pa tudi ne, dejstvo je, da je Pahorjeva stranka pozneje zaostrila stališča do Janševe vlade. Boško Šrot je torej s svojim ostrim pismo in javnim izstopom iz SD torej vendarle dosegel svoj namen.

Verjeti je, da je Pahor že tedaj vodil preračunljivo politiko. Nesporazum z Boškom Šrotom mu je koristil, saj je prav takrat tajkun obračunaval z enim od slovenskih medijev v njegovi lasti. Bilo je pred predsedniškimi volitvami, ko sem prvaka SD obiskal v njegovi pisarni in se mu med pogovori o politiki potožil zaradi vmešavanja nadzornega sveta v novinarsko avtonomijo. Ker je bil Šrot član njegove stranke, sem ga odkrito vprašal, ali je kakorkoli povezan z omenjenimi pritiski. Odgovoril je, da ni in da na Boška Šrota nima nobenega vpliva, priznal pa je, da se je nedavno z njim pogovarjal po telefonu, vendar ne o Magu ali Delu. Glede pritiskov na uredništvo Maga pa mi je svetoval, naj se tem odločno upremo in da bo, če bo postal premier, novinarje posebej pozval, naj o pritiskih, če se bodo dogajali, javno spregovorijo.

Kmalu za tem je sledilo Šrotovo pismo in izstop iz stranke, kar je nakazovalo, da moža res nista v najboljših odnosih. Pričakovali smo, da nas bo Pahor podprl v spopadu z veliko močnejšim lastnikom, a se žal to ni zgodilo. Izgovarjal se je na to, da se ne želi vmešavati v novinarstvo in da je prav, da se politiki ne opredeljujejo o sporih v medijih.


No, nekateri politiki so nas vendarle odkrito podprli, ne samo iz desne, ampak tudi iz leve opcije, žal pa nam to ni veliko pomagalo, razen moralno (morda je bolj njih opralo kakršnih koli sumov). Prvaka SD je bolj skrbelo, da bi njegovo stranko kakorkoli vpletali v obračun z novinarji, zato me je poklical in spraševal, če kakorkoli držijo izjave poslanca SDS Branka Grimsa, da je v ozadju obračuna z nami stranka SD, vendar mu te informacije nisem mogel potrditi, ker se tudi niso ujemale z našimi viri. Takrat se je govorilo predvsem o hvaljenju Stojana Zdolška, takratnega podpredsednika nadzornega sveta Dela, da so Laščani dali koncesijo nad mediji Gregorju Golobiču oziroma stranki Zares (poleg tega, da sta se na Paklenskih otokih srečala Boško Šrot in Milan Kučan).

Kakšno vlogo je imel Pahor pri preurejanju medijskega prostora oziroma če jo je imel, ta hip ne moremo odgovoriti. Ga pa njegov obisk pri glavnem medijskem rablju spravlja v čudno luč. So se Pahorjevi priskledniki res dogovorili z Boškom Šrotom, da bodo njegovi mediji pred volitvami podprli njihovega kandidata za mandatarja? Je bilo v ozadju dogovorov še karkoli drugega, kar bo obvarovalo največjega slovenskega tajkuna pred morebitnim kazenskim pregonom ali mu še povečalo gospodarski imperij? Vprašanje pa je, ali bi podpora Šrotovih medijev Pahorju bolj koristila ali škodovala. Če bi se volivci odločali izključno po nareku medijev, potem Janševa stranka nikoli ne bi mogla zmagati na volitvah in nato sestaviti vlado.

Vprašanje je tudi, ali prvemu možu stranke, ki se razglaša za socialdemokratsko in delavsko, sploh koristi pojavljanje v družbi najmogočnejšega slovenskega (turbo)kapitalista. Verjeti je, da ne, končno oceno pa bodo na volitvah podali volivci. Še pred meseci je kazalo, da Pahorjeve zmage ne more nihče ogroziti, zdaj pa sta SDS in SD javnomnenjsko povsem izenačeni. Če bo Boško Šrot preveč podpiral Boruta Pahorja, volivci ne bomo več imeli izbire ali Janša ali Pahor, temveč ali Janša ali Boško Šrot!