državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Banda štirih Pahorja menja z Jankovićem

Deli na:

Türk, Golobič, Kučan in Janković so po izgubljenih referendumih Borutu Pahorju takoj zarinili nož v hrbet. Ljubljanski scenarij z Zorano Jankovićem kot rešiteljem levice naj bi se ponovil tudi na državni ravni. Janković naj bi preprečil zmago SDS na volitvah in omogočil preživetje Gregorja Golobiča in njegovih poslov.

Po izgubljenih referendumih se je omrežje vladajoče leve politične opcije odreklo svojemu premieru Borutu Pahorju in pospešeno išče njegovo zamenjavo. Tako se je znova obudil prvi scenarij, po katerem naj bi vajeti prevzel ljubljanski župan Zoran Janković. Čeprav se ta uradno zavzema za razpis predčasnih volitev, ni izključeno, da ga bodo skušali namestiti že v tem mandatu, nato pa naj bi se s položaja premiera podal na volitve bodisi s svojo stranko bodisi z neodvisno listo.

Zorana Jankovića bojda neuradno podpirajo tudi trije najvplivnejši politiki leve politične opcije. Bivši predsednik Milan Kučan ni nikoli izključeval možnosti, da bi ljubljanski župan po »opravljenem delu« v prestolnici postal predsednik vlade. Da je precej nezadovoljen s sedanjim premierom Borutom Pahorjem, je bilo večkrat slišati, še preden je ta prevzel vlado. Prav tako, da je zelo vključen v iskanje kandidata za njegovo zamenjavo, kar pa je sam vedno zanikal.

Aktualni predsednik Danilo Türk, ki bi najraje razpustil državni zbor in razpisal predčasne volitve, čedalje bolj govori o rekonstrukciji vlade vključno s Pahorjem. Z Jankovićem bi se veliko bolje ujel kakor s sedanjim premierom, ob morebitnih predčasnih volitvah pa se ne mu ne bi bilo treba bati sočasnih parlamentarnih volitev, na katerih bi ga lahko obremenjevala podpora sedanji vladi.

Prvak Zares Gregor Golobič, ki vse bolj agresivno ruši Pahorja, z Jankovićevim prihodom dobi možnost za preživetje njegovih poslov in najožjih sodelavcev, saj bi njegova stranka, kakor kažejo javnomnenjske raziskave, v vsakem primeru na volitvah propadla. Golobič bi vodil zadeve iz ozadja, nekaj njegovih najožjih sodelavcev pa bi nastopilo na Listi Zorana Jankovića, podobno kot se je zgodilo na lokalnih volitvah v prestolnici. Ta ljubljanski scenarij naj bi se torej zdaj ponovil še na državni ravni.

Župan se na ogled postavi
Da se Janković v resnici želi potegovati za premiera, je na neki način sporočil tudi sam, ko je dan po izgubljenih referendumih sklical tiskovno konferenco. Tam je modroval, kako bi on rešil zadeve: z opozicijo bi sklenil dogovor o tem, da bi ta podprla pokojninsko reformo, v zameno za to pa bi sprejel zakon, ki bi omogočil izvedbo predčasnih volitev.

Seveda je mlatil prazno slamo, saj v danih razmerah, ko je proti pokojninski reformi poleg sindikatov vse javno mnenje, opozicija te ne bi mogla podpreti. Poleg tega tudi ni zagotovila, da bi zakon, ki bi omogočil predčasne volitve, podprla večina poslancev. Sicer pa za to sploh ni treba sprejeti posebnega zakona: dovolj je, da premier odstopi, poslanci pa ne izberejo novega mandatarja.

Janković je nato na novinarsko vprašanje odgovoril, da se glede prevzema mandatarstva ni z nikomer pogovarjal in da ne gre v nobeno stranko. Tudi v danih razmerah ne bi sprejel ponudbe o vodenju vlade: »Kdor koli bi zdaj prevzel mandat, kaj bi pa delal? Julija in avgusta so počitnice, nato se pa že začne volilna kampanja. Tudi nikoli ne bi sprejel, da bi mi nekdo diktiral v smislu, 'ker sem jaz tega podprl, boš pa ti tega'. Teh politikantskih kupčkanj se ne grem. Tipičen primer tega je MOL pred mojim mandatom.« Čeprav je prepričan, da SDS ne bo zmagala na volitvah, je nekaj treba spremeniti in storiti na volitvah.

VEČ V TISKANI IZDAJI