ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

free hess Odkrito.si

Nikoli ne pustite priprtih vrat v otroško sobo, ...

Clipboard02 Odkrito.si

MARJAN NOVINA: "Moj ni dolg, je pa majhen"

Slovenija

Azbestna Slovenija še vedno ogroža zdravje

Deli na:
Azbestna Slovenija še vedno ogroža zdravje

Stara azbestna kritina se ne bi smela valjati okoli, ker bolj ko se kruši, bolj kot je razpokana, poškodovana, bolj je nevarna. - Foto: Primož Lavre

Azbest je material, ki so ga zaradi odličnih lastnosti od konca 19 stoletja mešali v najmanj 4000 različnih izdelkov. Bil je v salonitkah, izolacijah, gasilskih oblačilih in v prevlekah likalnih desk. Od leta 2003 je pri nas prepovedan znebili smo se ga pa komaj za vzorec. Kam z njim? In predvsem kako ravnati z izdelki, ki ga vsebujejo in so močno škodljivi zdravju?

V novi številki Reporterja pišemo kako je treba na zbirne centre kjer ga sprejemajo pripeljati azbestno kritino. Kako mora biti zaščitena že ob prevzemu v centrih za zbiranje odpadkov.

Našli smo dokaze, ki kažejo na nepremišljenost Slovencev in dokazujejo zakaj nas imajo Švicarji upravičeno za Balkance.

Pojasnjujemo zakaj in kdaj je treba pri ravnanju z materiali, ki vsebujejo azbest poklicati strokovnjake in kaj so pripravljene narediti občine, da bi čim manj ljudi z azbestnimi materiali ravnalo po domače.

V novem Reporterju pa predstavljamo tudi težave s katerimi se srečujejo gradbeniki, ki morajo odkrivati kje v stavbah se skriva azbest. Tudi edini način za določanje vsebnosti azbesta razkrijemo.

Strokovnjaki so že pred leti govorili o načinu kako razazbestiti Slovenijo. Kako daleč je proces izveste v članku posvečenem tej skupini 6 naravnih silikatnih mineralov, ki so jih kopali že pred 4000 leti.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...