markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

AUKN prijavljena protikorupcijski komisiji

Deli na:

DRI je Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) konec marca prijavila protikorupcijski komisiji. Prvi mož DRI Rajko Siročič razlogov za prijavo ne komentira; kot je dejal za Delovo prilogo Ozadja, je zbral vse tiste stvari, ki jih bo lahko komisija tudi obravnavala.

Kot zagotavlja Siročič, s prijavo AUKN protikorupcijski komisiji ne gre za protiudarec ali vojno. "Navsezadnje me tudi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije zavezuje, da podam ustrezno prijavo, če pri svojem poslovanju naletim na ravnanja, ki imajo znake koruptivnega ali neetičnega ravnanja," je dejal.

AUKN je že pred časom Družbo za razvoj infrastrukture (DRI) prijavila komisiji za preprečevanje korupcije, računskemu sodišču in kriminalistom. Siročič je poudaril, da je vse zadeve, ki so jih v ovadbi omenili, svetu agencije pojasnil, pojasnila so poslali tudi računskemu sodišču in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

"Ne vem, kaj se v zvezi s tem zdaj dogaja. Zagotovim pa lahko, da so se pojavili neutemeljeni očitki na moj račun," je dejal Siročič.

Siročič je v pogovoru za Delo razkril, da njegova bruto plača znaša 9665,49 evra, je vsak mesec fiksna in vsebuje vse dodatke. DRI je pred letom dni, ko je Siročič prevzel položaj, zaposlovala 298 ljudi, danes jih je 284. Kot poudarja, izkoriščajo naravno fluktuacijo, združujejo stvari, ukinili bodo kakšen oddelek, sprememb bodo pri poslovni mreži, razširjeni po Sloveniji. "Prilagajamo se trenutnim razmeram," pravi.


DRI bo zaradi investicijskega cikla, ki ni v obsegu, za kakršnega so dimenzionirani, verjetno že poleti morala zmanjšati število zaposlenih, kakšno delovno mesto bo treba iz poslovnih razlogov ukiniti. Novih zaposlitev ne načrtujejo, bi pa nekaj ljudi na specifičnih področjih gotovo potrebovali, je poudaril Siročič.

Siročič zagotavlja, da DRI vsak posel dobi po postopkih javnega naročanja ali z oddajo del. Za tekoče poslovanje potrebujejo 1,2 milijona evrov prilivov na mesec: dobrih 800.000 znašajo fiksni stroški, preostalo pa variabilni. "Ko izplačamo plače, že gledamo, kakšna bo realizacija v naslednjem mesecu. Boj za vsako opravljeno storitev, vsako opravljeno uro je krčevit," je poudaril.

Naročnikov DRI je po njegovih besedah okoli 100. Raste predvsem število majhnih projektov za zasebne in javne naročnike. Danes ni nič nenavadnega, tako Siročič, če se potegujejo za projekt, vreden 3000 evrov. Je pa res, da glede na vsa področja, ki jih lahko s hišnim znanjem pokrijejo, prav hlastajo po večjih projektih, ki so organizacijsko zahtevnejši. Zadnji tak projekt je agentska pogodba, podpisana za gradnjo drugega tira Koper - Divača.

Glede posodabljanja železniške infrastrukture Siročič poudarja, da bi se morali vprašati, koliko smo sploh sposobni investirati v to infrastrukturo. Po njegovem mnenju bi morali vlagati zgolj v tiste zadeve, ki nas delajo konkurenčne. Med tem, kaj vse bi lahko naredili in kaj je nujno, je velika razlika, poudarja.

Po Siročičevem prepričanju je treba maksimizirati prednosti na petem in desetem koridorju, ki so naše geostrateške prednosti. Prav tako je treba pogledati, ali pri razvoju železniškega omrežja sledimo energetskemu napajanju. Poleg tirov potrebujemo tudi stabilno napajanje z električno energijo.