Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Atleti zanikajo vpletenost

Deli na:

Trojica slovenskih atletov, Jolanda Čeplak, Boštjan Buč in Helena Javornik zanikajo vpletenost v afero 34-letnega avstrijskega športnega managerja Stefana Matschinerja, ki ga je prejšnji teden priprla avstrijska policija zaradi domnevne vpletenosti v dopinško trgovino in o kateri piše današnji ljubljanski Dnevnik.

Trojica slovenskih atletov, Jolanda Čeplak, Boštjan Buč in Helena Javornik zanikajo vpletenost v afero 34-letnega avstrijskega športnega managerja Stefana Matschinerja, ki ga je prejšnji teden priprla avstrijska policija zaradi domnevne vpletenosti v dopinško trgovino in o kateri piše današnji ljubljanski Dnevnik.

Čeplakova, svetovna dvoranska rekorderka na 800 m in bronasta na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah, Buč, slovenski rekorder na 3000 m zapreke in Javornikova, slovenska rekorderka od 3000 m do maratona, so za STA spregovorili o člankih v današnjem Dnevniku. Ta v grafu, v katerem pojasnjuje vpletenost posameznikov v mednarodno dopinško afero, v njej je glavna oseba avstrijski manager Stefan Matschiner, navaja tudi slovenska atleta, ki sta omenjena tudi v članku. Jolanda Čeplak je opisana v povezavi z managerjem Robertom Wagnerjem, ki naj bi bil povezan z razvpitim laboratorijem BALCO, ter trenerjem Helmutom Stechemesserjem (zdravnikom iz nekdanje Vzhodne Nemčije), Boštjana Buča pa z Wagnerjem, Stechemesserjem in evropskim rekorderjem na 3000 m Nizozemcem Simonom Vrömnom, ki so ga ujeli pri uporabi prepovedanih poživil (metadien) 11. julija 2008. V tej verigi, v kateri so pretežno Avstrijci, ni Helene Javornik, o kateri v Dnevniku pišejo v posebnem članku.

"Stechemesser je bil moj trener od leta 2006 in z njim sem sodelovala tako, da mi je po mailu pošiljal programe vadbe, ki sem jih potem tudi izvajala na treningih. Wagner je bil moj manager od leta 2001 in zanj lahko rečem, da je v managerskem poslu med najboljšimi na svetu. Z nikomur od omenjenih nisem sodelovala drugače, kot sem ravnokar povedala. Večine drugih, ki naj bi bili vpleteni v afero, niti ne poznam. Trenutno se ne želim na nikakršen način obremenjevati s stvarmi, ki niso povezane z mano. Tudi velike večine drugih ni zanimalo, kako gre meni, ko sem neupravičeno dobila kazen prepovedi nastopanja. Sedaj dobro treniram v Celju," je dejala Čeplakova. Disciplinski senat AZS je 27. marca 2008 po več kot sedemurni razpravi potrdil, da je bila Čeplakova pozitivna na dopinškem testu (krvni doping eritropoetin - EPO) in je zato dobila dveletno prepoved nastopanja z začetkom kazni 25. julija 2007. Čeplakova, ki je tedaj pa tudi pozneje zanikala jemanje prepovedanih poživil, se namerava vrniti na atletske steze 25. julija letos, ko ji poteče kazen.

Buč je za STA zanikal, da bi z Wagnerjem, Stechemesserjem in Vrömnom sodeloval pri domnevni trgovini s poživili. "Do leta 2000 sem nekaj časa treniral pod vodstvom Toma Popetrova, ki je tedaj treniral tudi Jolando Čeplak, potem pa sem šel svojo pot. Ker me manager Robert Wagner v tistem času ni vzel v svojo skupino, sem se povezal z nizozemskim managerjem Josom Hermensem, ki je tudi manager Etiopijca Haileja Gebrselassieja, enega najboljših tekačev na dolge proge vseh časov (s časom 2:03,59 je v Berlinu 28. septembra 2008 postavil svetovni rekord v maratonu, op. STA). Hermens mi je pred lansko sezono dejal, da žal ne more več sodelovati z mano in mi zagotavljati nastopov na tekmah, ker ima pod svojim okriljem veliko svetovnih zvezdnikov. Ker brez managerja ne moreš nastopati na največjih mitingih, sem se odločil za sodelovanje z managerjem Stefanom Matschinerjem, s katerim pa po koncu lanske sezone prav tako ne sodelujem več. Moj trener v zadnjih letih je Simon Vrömen, ki mi piše le programe treningov. Zame je pomembno le, da imam managerja in da lahko nastopam na tekmah. Vrömen mi tako piše le programe, o ostalih stvareh, ki naj bi jih počeli omenjeni, pa ne vem ničesar," je pojasnil Buč in dodal da ni bil nikoli pozitiven na dopinških kontrolah in tudi ne na dveh letošnjih, ki ju je opravil zunaj tekmovanj. V začetku maja bo odšel na priprave v Medulin na Hrvaško, ta čas pa se na novo sezono pripravlja v domovini.

"To, kar piše v Dnevnikovem članku z naslovom Avstrijska veriga in vsi stiki s Heleno Javornik, drži. Po olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju sem začela po trenerski plati sodelovati s Stechemesserjem, do njega pa sem prišla prek avstrijske atletske zveze. Z njim sem sodelovala še leta 2001 in do evropskega prvenstva leta 2002 v Münchnu. Z njim sem sodelovala le 'na daljavo', ker mi je pisal le programe vadbe, na treningih pa je z mano še naprej delal Borut Podgornik. Ker po novih programih kljub trdemu delu nisem dosegla takih rezultatov, kot sem pričakovala, sem se po EP 2002 odločila, da bom ponovno vadila le s Podgornikom," je dejala Javornikova, ki je 18. marca na novinarski konferenci v Ljubljani odločitev CAS o njenem dopinškem suspenzu komentirala z besedami, da je nedolžna in da bo nadaljevala boj. Tedaj je njen mož in trener Borut Podgornik spregovoril tudi o dotlej javnosti neznani zgodbi sodelovanja z avstrijsko maratonko Evo Mario Gradwohl, življenjsko partnerico Walterja Mayerja.

Podgornik je danes dejal: "Na pobudo Mayerja in Gradwohlove sva z njima najprej dva tedna januarja 2008 zgolj trenirala v Medulinu ter nato še v drugi polovici januarja in prvi polovici februarja. To sem jasno in podrobno predstavil tudi na novinarski konferenci 18. marca letos. Javornikova namreč ni imela nobene prave primerjave s tekmicami, ker je trenirala sama, zato sva pobudo sprva ocenila kot dobro, sedaj, glede na vse, pa nama je žal, da sva se tako odločila. Manager Wagner je Javornikovi urejal nastope na tekmah leta 2001 in 2002, ko je bil trener tudi Stechelmecher. Pozneje z njima nisva nič več sodelovala." Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) je 13. marca razsodilo, da je Javornikova kršila protidopinška pravila IAAF, zato je odločilo, da atletinja ne sme nastopati dve leti, rok pa je začel teči 11. junija 2008.

Komentar je dalo tudi vodstvo Atletske zveze Slovenije (AZS). "Stališč, mnenj in drugih dogodkov v dopinški aferi v Avstriji AZS ne more komentirati, ker vemo toliko, kot je zapisano v medijih. Obenem pa ponovno izražam trdno stališče in zavezanost naše zveze k boju proti prepovedanim poživilom, kar smo v preteklosti že dokazali. Tako bo tudi v prihodnje, ko bomo še več sredstev namenili boju proti dopingu in tudi preventivnim akcijam," je pojasnil predsednik AZS, Peter Kukovica.