908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Slovenija

Atentator na Pahorja?

Deli na:

59-letni Hrvat je zelo verjetno nameraval izvesti napad na premiera Pahorja, je na današnji novinarski konferenci dejal v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek, ki je pojasnil sinočnje aktivnosti na ljubljanski železniški postaji.

59-letni Hrvat je zelo verjetno nameraval izvesti napad na premiera Pahorja, je na današnji novinarski konferenci dejal v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek, ki je pojasnil sinočnje aktivnosti na ljubljanski železniški postaji.

Kot je dejal, je policija na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova v petek zvečer prijela 59-letnega državljana Hrvaške s petimi ročnimi bombami.

"Po dosedanjih ugotovitvah je zelo verjetna stopnja verjetnosti, da je bil namen 59-letnika aktivirati bombe pred pomembnejšimi državnimi ustanovami v Ljubljani, in sicer v času, ko bi šel mimo kakšen pomemben politik," je pojasnil Goršek in dopustil možnost, da bi lahko šlo za premiera Boruta Pahorja.

Zato je policija po Gorškovih besedah intenzivirala varovanje določenih objektov v Ljubljani, prva tako je okrepila varovanje premiera in drugih pomembnejših politikov.

Goršek je pojasnil, da so 59-letnega Hrvata prijeli na podlagi schengenskega informacijskega sistema. "Ob 18.53 uri se je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljal 59-letni državljan Hrvaške. Pri prestopu mejne kontrole so policisti s pomočjo schengenskega informacijskega sistema ugotovili, da je nemška policija za njim razpisala ukrep prepovedi vstopa v schengenske države," pravi Goršek.

V skladu z zakonom je bila za 59-letnika po njegovih besedah odrejena temeljita mejna kontrola v prostorih policijske postaje mejne policije Dobova. "Ob postopku je bil vznemirjen, v določenem trenutku pa je iz žepa potegnil ročno bombo M75 in odvrgel varovalko ter zagrozil, da bo bombo vrgel na tla. Aktiviranje bombe je preprečil policist."

V postopku je policija pri osumljencu v oblačilih odkrila še štiri ročne bombe, je omenil Goršek in rekel, da je v razgovoru osumljeni povedal, da naj bi bile na vlaku še druge osebe, ki naj bi imele pri sebi bombe. Njihov skupni cilj pa naj bi bil podoben kot njegov. Za prestrezanje vlaka, ki je v tem času že odpeljal naprej, vlak je namreč peljal iz Zagreba proti Zuerichu, so bile po besedah Gorška aktivirane policijske sile na relaciji potovanja s ciljem, da bi se zavarovala življenja in premoženje ljudi.

V.d. generalnega direktorja policije je izpostavil, da je bilo v nadaljevanju s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja ugotovljeno, da je bil 59-letnik pred leti v Nemčiji že na prestajanju zaporne kazni in sicer so nemški varnostni organi takrat razpisali iskanje zaradi poskusa naklepnega umora z eksplozijo. Ugotovljeno je bilo, da je v tem primeru odvrgel ročno bombo pred enega od objektov. Po prestani kazni v Nemčiji je bil 59-letnik izgnan nazaj na Hrvaško.

Goršek je omenil, da so na vlaku nato opravili temeljito kontrolo potnikov, prtljage in vlaka na železniški postaji v Ljubljani, kjer je bilo pregledanih 105 potnikov. Vlak je stal na železniški postaji med 20.50 in 22.50, ko so bili vsi policijski postopki zaključeni. "Z gotovostjo lahko trdimo, da na tem vlaku ni bilo več oseb ali potencialnih sostorilcev," je poudaril Goršek.

59-letniku je bila odvzeta prostost, zoper njega je bila izdana odločba o pridržanju, in je zdaj v priporu. Goršek je dejal, da trenutno skupaj s kolegi s Hrvaške zbirajo obvestila.

Predvidoma danes popoldne ali v nedeljo bo osumljenec s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje, prometa orožja ali eksploziva po navedbah Gorška priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Po njegovih besedah se lahko le "vztrajnosti, doslednosti in pogumnosti policistov, ki so pričeli izvajati postopek preverjanj osebe po schengenskem inbformacijskem sistemu, in kasneje na policijski postaji" zahvalimo, da ni prišlo do tragedije.

Preiskava še poteka, Hrvat pa naj bi bil veteran domovinske vojne, ki se je na vlak vkrcal v Zagrebu.