Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anonimna obtožba: Lovšin je po naročilu Janše vodil trgovino z orožjem

Deli na:

Nekdanji direktor VOS Andrej Lovšin je po navodilu takratnega obrambnega ministra Janeza Janše vodil gotovinsko prodajo orožja iz skladišč JLA, je za oddajo Pogledi Slovenije na TV Slovenija dejal bivši pripadnik Vojaške-obveščevalne službe (VOS), ki je hotel ostati anonimen. Lovšinu naj bi pomagala Franci Cimerman in Toni Pajnkiher.

Nekdanji direktor VOS Andrej Lovšin je po navodilu takratnega obrambnega ministra Janeza Janše vodil gotovinsko prodajo orožja iz skladišč JLA, je za oddajo Pogledi Slovenije na TV Slovenija dejal bivši pripadnik Vojaške-obveščevalne službe (VOS), ki je hotel ostati anonimen. Lovšinu naj bi pomagala Franci Cimerman in Toni Pajnkiher.

Pojasnil je tudi, da je bila to vzporedna trgovina in ni bila vezana na trgovino z orožjem, ki jo je vodil takratni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo Ludvik Zvonar.

Kot pravi, so kupci prihajali iz Hrvaške, Hercegovine in pozneje tudi Bosne ter plačevali z gotovino. Del tega denarja so po njegovih navedbah kasneje odnesli v kabinet takratnega ministra Janše.

Lovšin je s svojimi ožjimi sodelavci leta 1993 uničil dokumentacijo, ki bi dokazovala te posle, pravi anonimnež. Po njegovih besedah je Lovšin iz strahu, da bi prišlo do vpada pripadnikov specialnih enot policije, še dodatno oborožil dežurne v VOS.

Kot pravi, so omenjene dokumente uničevali v rezalnem stroju na hodniku VOS, kasneje pa tudi v Lovšinovi pisarni. "Janša je prišel osebno pogledat, kako poteka uničevanje dokumentov," je dejal. Nekdanji pripadnik VOS je o tem pripravljen spregovoriti tudi na sodišču.

Nekdanji poslanec ZLSD Jože Jagodnik, ki je na vlado leta 1993 naslovil 27 vprašanj o trgovini z orožjem, meni nasprotno. Kot je dejal, ne verjame, da je "Janša dal kakšno marko v žep pri trgovanju z orožjem". Verjame pa, da so se okoriščali ljudje okoli njega in da jih je "Janša zagovarjal in ščitil do zadnje kaplje krvi".

Janšev naslednik na stolčku obrambnega ministra Jelko Kacin pojasnjuje, da je ministrstvo za obrambo v času njegovega mandata vodilo preiskavo v zvezi z orožarskimi posli in je izdalo poročilo, kot tudi podalo ovadbe zoper delavce ministrstva.

Pri tem Kacin poudarja, da obrambno ministrstvo ni pooblaščeno, da bi vodilo preiskavo zoper kogar koli izven svojih struktur. "Kar nekajkrat se nam je zgodilo, da nas je posebna skupina tožilcev, ki jo je takrat vodila Barbara Brezigar dobesedno vabila v past, da damo kakšno ovadbo zoper kako civilno osebo," navaja Kacin. Po njegovi oceni so to skušali storiti zato, ker so želeli "stvar nevtralizirati s politično napako novega vodstva ministrstva".

Kacin tudi navaja, da so zato vodili medresorsko preiskavo in koordinacijo z ministrstvom za notranje zadeve, ki je podalo ovadbe zoper Janšo in ostale, vendar pa nobena ovadba ni prišla do glavne obravnave. "Treba je jasno in glasno povedati, da je posebno tožilsko skupino vodila Barbara Brezigar in da je bil generalni državni tožilec Anton Drobnič," je poudaril Kacin.

Sicer pa Kacin zanika, da je tudi v času njegovega ministrovanja prihajalo do netransparentne trgovine z orožjem. Zatrdil je tudi, da ni bil nikoli na plačilni listi podjetja Iskra Commerce, ki je v času, ko je bil Kacin minister za obrambo, poslovalo z ministrstvom za obrambo.