markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Anketa: Večina podpira znižanje plač v javnem sektorju

Deli na:

Večina Slovencev meni, da je zaradi krize potrebno obsežno varčevanje, glede konkretnih vladnih ukrepov pa so mnenja precej deljena, kaže danes objavljena anketa časnika Delo. Večina anketirancev se tako strinja z ukinitvijo in združevanjem agencij in uradov ter znižanjem plač v javnem sektorju, najbolj pa nasprotuje ukinjanju nekaterih pravic.

Glede stavke sindikatov javnega sektorja, napovedane za 18. april, pa je javnost razdvojena, ugotavljajo v Delu. Stavko podpira 50,2 odstotka vprašanih, 46,6 pa ji nasprotuje.

Sicer pa skoraj štiri petine (78,8 odstotka) vprašanih meni, da je potrebno obsežno varčevanje vseh, le 21,2 odstotka jih je nasprotnega mnenja. S svežnjem varčevalnih ukrepov, ki jih predlaga vlada, sta sicer seznanjeni dve tretjini (66,3 odstotka) anketirancev, pri čemer jih večino ukrepov podpira dobra četrtina (25,7 odstotka), 9,1 odstotka ukrepov ne podpira, kar 63,2 odstotka pa podpira samo nekatere ukrepe.

Z ukinitvijo in združevanjem agencij in uradov se strinja 74,4 odstotka vprašanih, le 16,6 odstotka pa temu nasprotuje. Večina, 59,8 odstotka, se prav tako strinja z znižanjem plač v javnem sektorju, čemur nasprotuje 38,1 odstotka.

Slika je precej drugačna pri drugih predlogih. Tako se z zmanjšanjem nadomestila za brezposelne strinja le 36,5 odstotka sodelujočih v anketi, 61,4 odstotka pa se s takšnim ukrepom ne strinja. 67,7 oziroma 68,2 odstotka vprašanih je podobno nenaklonjenih ukinitvi upokojenskega dodatka za rekreacijo ter brezplačnega vrtca za drugega otroka. Še najmanj so ljudje naklonjeni znižanju porodniškega nadomestila, saj se s takšnim predlogom strinja le 16,6 odstotka, nasprotuje pa mu 82,1 odstotka anketirancev.



Pri tem obstajajo velike razlike v podpori različnim varčevalnim ukrepom. Zniževanje plač v javnem sektorju bolj podpirajo moški (65 odstotkov) ter anketiranci v starosti od 36 do 49 let (73 odstotkov). Nasprotujejo pa mu mladi od 18 do 25 let in študentje (51 odstotkov ne podpira).

Zmanjšanju nadomestila za brezposelne najbolj nasprotujejo brezposelni. Odpravi upokojenskega dodatka najbolj nasprotujejo upokojenci (75 odstotkov jih je proti) in anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo (82 odstotkov proti). Ukinitvi brezplačnega vrtca za drugega otroka najbolj nasprotujejo anketiranci, stari med 18 in 25 let in med 26 in 35 let. Ukinitev in združevanje agencij in uradov bolj podpirajo moški, stari od 36 do 49 let, anketiranci z visokošolsko izobrazbo in zaposleni.

Z morebitnim dvigom davka na dodano vrednost, ki sicer ni med vladnimi predlogi, se strinja le 29,7 odstotka vprašanih, 65,5 odstotka pa mu ni naklonjena.

Telefonsko anketo je za Delo 3. in 4. aprila na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije so popravili z uteževanjem s kombiniranimi utežmi.