zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Večina ne bi šla na ulico; nezadovoljstvo s sindikati

Deli na:

Slovenci za svoje pravice v večini niso pripravljeni iti na ulico, bi si pa želeli obdržati 2. maj kot dela prost dan, kaže danes objavljena Delova anketa. Pri oceni vloge sindikatov so anketirani razdeljeni; 41,6 odstotka jih vlogo sindikatov ocenjuje kot pozitivno, 41,7 odstotka pa kot negativno.

Srednjo oceno - da je vloga tako negativna kot pozitivna - je sindikatom pripisalo 10,8 odstotka anketirancev.

Da so sindikati pri zaščiti delavskih pravic zelo uspešni, je ocenilo 1,7 odstotka anketiranih, da so uspešni pa 19,1 odstotka vprašanih. Srednjo oceno, kar pomeni, da niso niti uspešni niti neuspešni, je sindikatom namenilo največ vprašanih, in sicer 38,3 odstotka. Sindikate pri zaščiti pravic kot neuspešne ocenjuje 29,4 odstotka, kot zelo neuspešne pa 8,9 odstotka anketiranih.

Več kot polovica vprašanih je na vprašanje, ali so se pripravljeni udeležiti protestov na ulicah slovenskih mest, če bi do njih prišlo, odgovorilo, da se protestov niso pripravljeni udeležiti. Takih je 56,1 odstotka anketiranih, medtem ko je na ulice pripravljenih iti 39,3 odstotka anketirancev. Neodločenih je bilo 3,7 odstotka sodelujočih v anketi.

V tokratni anketi Dela so udeležence spraševali še o ukinitvi 2. maja kot dela prostega dneva in o prvomajskih praznovanjih. Za večino je 1. maj dobrodošel dela prost dan, ni pa to praznik, ki bi ga praznovali z udeležbo na kateri od prvomajskih prireditev, je pokazala anketa.

Takih, ki bodo praznik z udeležbo na kateri od prireditev aktivno praznovali, je 13,7 odstotka, 84,7 odstotka vprašanih pa tega namena nima. Sindikalnih prireditev se bodo sicer v večji meri udeležili starejši od 65 let (20 odstotkov).

O prazničnem 2. maju, ki ga nameravajo ukiniti kot dela prost dan, je dve tretjini anketirancev 67,6 odstotka odgovorilo, da se s tem ne strinja. Nasprotnega mnenja, da je prav, da se 2. maj ukine kot dela prost dan, pa je 28,4 odstotka vprašanih.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela od 23. do 25. aprila na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.