mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andreja Katič: Slovenija je imela konec novembra 2018 le še 14 neizvršenih dokončnih sodb ESČP

Deli na:
Andreja Katič: Slovenija je imela konec novembra 2018 le še 14 neizvršenih dokončnih sodb ESČP

Andreja Katič - Foto: STA

Trend, občuten na ravni človekovih pravic, je zaskrbljujoč. Predvsem je zaskrbljujoče dejstvo, da se stvari dogajajo mimo naše zaznave in da se vedno nižjim standardom prilagajamo brez kritične refleksije. Vodilo pri delu vlade je delovanje v smeri dvigovanja ravni varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin, poudarja ministrica Andreja Katič.

Človekove pravice, kot jih poznamo danes, izvirajo iz splošne deklaracije človekovih pravic, ki jo je na današnji dan leta 1948 sprejela in razglasila Generalna skupščina ZN. V njej so zajete tako državljanske in politične pravice, kot tudi ekonomske, socialne in kulturne pravice.

"Žalosti me, ko vidim, da smo zaščiti in uveljavitvi svojih pravic pripravljeni nameniti tako malo energije. Po eni strani se nam zdi, da so pravice, ki smo jih pridobili v preteklosti, trdne in tako rekoč neodtujljive, po drugi pa smo vsi pripravljeni prevzeti neke nove standarde kot same po sebi umevne. Brez tehtnega premisleka. Brez odločnega argumenta. Zato je obdobje, v katerem se nahajamo, pravzaprav obdobje zatona človekovih pravic," je v poslanici ob današnjem dnevu človekovih pravic ocenila ministrica za pravosodje Andreja Katič.


Skrb za uresničevanje človekovih pravic in za izboljšanje stanja na tem področju je nikoli dokončan proces, zato si vlada po zagotovilih Katičeve "v polnosti prizadeva za trajnostno krepitev pogojev za zagotavljanje in uresničevanje človekovih pravic. Pri tem pa smo lahko uspešni le s tvornim skupnim delovanjem. Vladavina prava, demokracija in človekove pravice gredo z roko v roki, in prav bi bilo, da bi se na kršitve človekovih pravic opozarjalo in odzivalo na vseh ravneh družbe in države".

Kot navaja pravosodna ministrica, si na ministrstvu v okviru svojih pristojnosti prizadevajo za čim širšo uveljavitev vrednot Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin v slovenskem pravnem redu. To vključuje tudi ustrezno izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). "Svet Evrope je Slovenijo že večkrat predstavil kot zgled dobre prakse zlasti pri izvrševanju sodb ESČP, ki se nanašajo na sistemske rešitve. Slovenija je imela konec novembra 2018 le še 14 neizvršenih dokončnih sodb ESČP, kar nas uvršča v skupino z najmanj neizvršenimi sodbami," je izpostavila.

Napovedala je še, da bodo prihodnje leto, v luči 70-letnice delovanja Sveta Evrope ter 60-letnice Evropskega sodišča za človekove pravice, v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani organizirali posvet ob obeležitvi teh pomembnih obletnic.