Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anderlič proti Gorenaku

Deli na:

Razprava o ureditvi statusa izbrisanih se zavlačuje, talec tega zavlačevanja pa je zakon o policiji, je danes povedal poslanec LDS Anton Anderlič. Predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak (SDS) je očitke zavrnil, o zakonu o policiji pa je povedal, da Nacionalni preiskovalni urad - sicer brez zakonske podlage, pa vendarle - že deluje.

Razprava o ureditvi statusa izbrisanih se zavlačuje, talec tega zavlačevanja pa je zakon o policiji, je danes povedal poslanec LDS Anton Anderlič. Predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak (SDS) je očitke zavrnil, o zakonu o policiji pa je povedal, da Nacionalni preiskovalni urad - sicer brez zakonske podlage, pa vendarle - že deluje.

O dogajanju v sredo in četrtek, ko so na odboru po Anderličevih besedah obravnavali zakon o popravi krivic izbrisanim in zakon o policiji, pravi, da se je zgodilo pričakovano. Procedura se je zavlačevala, podobno kot v preteklem letu ob obravnavi zakona o odvetništvu, je izpostavil poslanec LDS.

Pri zakonu o tujcih je za Anderliča več kot očitno, da gre za ponavljanje stvari, ki so bile v 18 letih že "presežene". Šlo je za očitke, da se podeljuje pravice ljudem, ki niso bili lojalni slovenski državi in so delovali v nasprotju z njenimi interesi.

Na sejo so bili povabljeni tudi tisti, ki delujejo v društvu izbrisanih in nekateri drugi predstavniki civilne družbe. Kot je prepričan Anderlič, se je zgodilo "nekaj nezaslišanega za državni zbor", saj se je povabljeno zainteresirano javnost poniževalo. Poudaril je, da odločno zavrača in obsoja takšen način ravnanja.

Po njegovem je skrajni čas, da "na civiliziran demokratičen način" storijo to, kar je državi večkrat naložilo tako ustavno sodišče kot tudi mednarodna skupnost. Anderlič tudi verjame, da več kot 18 let časa omogoča, da se vprašanja mirno razčistijo in se zaprejo s sprejetjem zakona.

Poslanec LDS je tudi prepričan, da je zakon o policiji talec zavlačevanja razprave o izbrisanih. Gorenaka zato poziva, "da opusti taka ravnanja in se pridruži konstruktivnemu delu državnega zbora".

Predsednik odbora Gorenak pa je v odzivu na Anderličevo izjavo opozoril, da je bil zakon o t. i. izbrisanih na kolegiju državnega zbora predviden za sprejem po skrajšanem postopku, kar po poslovniku pomeni manj pomembne spremembe. Kot je dejal, so na to opozorili že takrat in želeli javno razpravo, vendar temu ni bilo ugodeno.

Gorenak je povedal, da je sam že vnaprej predvidel, da bo prišlo do precej obširne razprave, zato je kot predsednik odbora rezerviral za razpravo dva dneva oz. 8 ur. Postopek se je ustavil pri razpravi o dopolnilih, nato pa so jo prekinili, ker je takrat po urniku zasedalo novo delovno telo.

Glede zahteve, da bi bila seja sklicana za danes, je Gorenak pojasnil, da poslovnik govori o tem, da lahko hkrati zasedata samo dve delovni telesi. Danes pa so v predvidenem terminu že zasedala tri delovna telesa, od tega sicer dve na skupni seji, je dejal. Poleg tega je opozoril tudi na delo strokovnih sodelavcev državnega zbora, ki potrebujejo določen čas za izdelavo zapisnika.

Poudaril je, da ne gre za zavlačevanje, saj je 3. februar zaradi organizacijskih postopkov torej prvi možen datum za sklic nadaljevanja seje.

Glede očitka, da zaradi razprave o t.i. izbrisanih ne pride na vrsto obravnava zakona o policiji, pa je poudaril da Nacionalni preiskovalni urad od 1. januarja že deluje. "Še vedno trdim, da brez zakonite osnove, vendar deluje," je dejal. Poleg tega s predlaganimi spremembami zakona policija ne pridobiva novih pooblastil. Pri pregonu kriminala torej ne prihaja do zastoja, je še dejal Gorenak.