sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Američani Slavoju Žižku dokazali plagiatorstvo

Deli na:
Američani Slavoju Žižku dokazali plagiatorstvo

Foto: Bobo

V akademskih krogih v ZDA je izbruhnil škandal. Dokazali so, da je Žižkov tekst o knjigi „Kultura kritike“ Kevina MacDonaldsa pravzaprav kopija teksta Stanleya Hornbecka v reviji American Renaissance. Da bi bila zadeva za Žižka, ki velja za največjega marksista 21. stoletja in nekakšnega globalnega filozofskega superzvezdnika, še malo bolj nerodna, velja omenjena revija za skrajno konzervativno, spodbujala naj bi medrasne konflikte in poveličevala premoč belcev.

„Zvezdniški profesor je v tekstu, kjer tolmači MacDonaldsovo sporočilo, veliko bolj jasen, kot v kateremkoli drugem njegovem tekstu, ki sem ga prebral,“ je prvi zapisal Steve Sailer, bloger Deogolwulf pa je opozoril na Žižkovo recenzijo  MacDonaldsove knjige, ki je bila objavljena leta 2006 v Critical Inguiry in presenetljivo podobna tekstu Stanleya Hornbecka, ki ga je ta napisal marca 1999 za revijo American Renaissance.

Zadeva je prišla na uho tudi večjim in uglednim ameriškim medijem. Newsweek je kontaktiral urednika Critical Inquiry Jamesa Williamsa, kjer je bil Žižkov tekst objavljen. Dejal je, da gre za nedvomno prepisan tekst: „Če bi vedeli, da gre pri Žižkovem tekstu za plagiat, bi nedvomno od njega zahtevali, da odstrani sporne odlomke.“ Newsweekovi novinarji so dobili tudi izjavo Hornbecka, od katerega je prepisoval Žižek: „Pri vsakem, ki je videl primerjavo, ni nobenega dvoma, da gre za plagiatorstvo.“ Po njegovem je Žižkova poteza zaničevanja vredna.

Iz angleškega Guardiana, v katerega Žižek pogosto piše, Newsweeku še niso odgovorili.

Na spletni strani Critical Theory se je že oglasil Žižek, ki „globoko obžaluje incident“, vendar, kakopak, ni kriv, ampak ga je v to godljo spravil prijatelj. Zapisal je, da mu je takrat, ko se je ukvarjal s filozofom Jacquesem Derrido, nek prijatelj omenil teorije Kevina Macdonaldsa in on ga je prosil, naj mu pošlje kratke povzetke. Žižek naj ne bi vedel, da mu je prijatelj poslal tekst, ki je bil v veliki meri povzet od Hornbecka in ki ga je nato tudi uporabil. Zato, prosto po Žižku, ne more biti plagiator, ki krade ideje drugih.

POVEZAVA

http://withendemanndom.blogspot.fr/2014/07/slavoj-zizek-philosophaster-a...