Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali ameriški veleposlanik v Sloveniji že pakira kovčke?

Deli na:
Ali ameriški veleposlanik v Sloveniji že pakira kovčke?

Že pred časom je namreč zaokrožila novica, da morajo vsi ameriški veleposlaniki po svetu, ki so bili imenovani pod bivšim predsednikom Obamo, nemudoma odstopiti z dnem imenovanja Donalda Trumpa za ameriškega predsednika.

Drži, da morajo politično imenovani ambasadorji, kar je običajna praksa ZDA, odstopiti ob nastopu nove vlade. Ker za zdaj še vedno niso znana njihova imena, smo želeli izvedeti, ali je morda med njimi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley. Mandat je namreč nastopil še pod bivšim predsednikom Obamo februarja 2015.

Kot so nas obvestili iz ameriške ambasade, bo Hartley lahko še naprej opravljal naloge ambasadorja, saj na to funkcijo ni bil imenovan kot politični, pač pa karierni diplomat. Običajno je namreč, da morajo politično imenovani ambasadorji, ne pa tudi karierni, predložiti odstopno pismo z dnem 20. januar, ko priseže novi predsednik. Nekateri morajo na zahtevo ameriške vlade odstopiti nemudoma, spet drugi lahko imajo na voljo daljše prehodno obdobje. V povprečju kar 70 odstotkov ameriških ambasad po svetu vodijo karierni ambasadorji z običajno triletnim mandatom in tako lahko služijo po volji predsednika.

Ambasador Hartley se bo tako moral posloviti iz Slovenije šele prihodnje leto, februarja 2018. O tem, kakšno je njegovo mnenje o predsedniku Donaldu Trumpu, je bil nazadnje vprašan septembra lani za Siol.net, ko še ni bilo znano, kdo bo prihodnji predsednik.

Takrat je povedal, da sicer budno spremlja politično dogajanje v ZDA, vendar mora kot karierni diplomat ohranjati politično nevtralnost. Diplomatsko je dejal, »da bo prava odločitev tisto, kar bodo Američani izbrali.«

Ker naj bi velik del življenja preživel v Washingtonu in tako doživel že kar nekaj predsedniških tranzicij, naj bi slutil, da bo izid ameriških predsedniških volitev imel omejen vpliv na vsakdan Slovencev. Ali bi po takšnem odgovoru lahko sklepali, da ambasadorjeva slutnja ni bila pravilna? Da torej ni pričakoval zmage Donalda Trumpa in s tem tudi ne imenovanja Slovenke Melanie Trump za prvo damo ZDA.