Revija Reporter
Slovenija

Aleš Mikeln: S tem, kar ima ministrica za reformo, bomo vsi na slabšem

Nenad Glücks

29. jan. 2017 20:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kot pravi Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne, si ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja še najbolj želijo dobavitelji v zdravstvu.

S tem bo namreč še manj kontrole nad porabo denarja. Zaradi nenehnega zviševanja stroškov v zdravstvu zaradi vse večjega deleža starejše populacije in novih možnosti zdravljenja, je dolgoročno  samo ena alternativa postopnemu krčenju košarice storitev iz javnih sredstev: da bomo delali samo še za zdravstvo in bomo na koncu vsi enako revni. Brez konkurence med zavarovalnicami, ki bi tržile tudi obvezno zdravstveno zavarovanje, ne bomo imeli dobrega zdravstvenega sistema.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc napoveduje, da bo s spremembo financiranja zdravstva ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, plačilo za vse storitve bo šlo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, pri čemer bo kar 80 odstotkov zavarovancev plačevalo manj kot za sedanjo premijo za dopolnilno zavarovanje, ki je pri Vzajemni 27 evrov na mesec. Večina bo torej na boljšem, mar ne?

Predvsem me zanima zdravstvena reforma. Danes govorimo o neke vrste davčni reformi, kot bolnika pa me predvsem zanima, ali bom imel z zdravstveno reformo boljši dostop do našega zdravstva, ali bom moral na določene storitve še vedno čakati čez vse razumne meje, ali bo treba še vedno čakati 16 ur na urgenci, kjer je 15 stopinj Celzija, in podobno. Prepričan sem, da bomo s tem, čemur ministrica pravi reforma, vsi na slabšem.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Mikeln svari, da bomo na koncu morda vsi plačevali več, storitve pa bodo slabše; pove, zakaj je urediti zdravstveni sistem brez konkurence in zavarovalnic nemogoče; opozori, da imamo kljub več denarja v zdravstvu še daljše čakalne vrste in slabše zdravstvo; izpostavi ministričino maščevanje Vzajemni; pove, zakaj direktorji bolnišnic niso motivirani za dobro poslovanje.