Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Alenka Šelih in Matjaž Kmecl častna meščana partije

Deli na:

Jankovićevi in Kučanovi podporniki Pozitivne Slovenije pomenijo nabor kandidatov za častnega meščana Ljubljane s partijskim pedigrejem. Letošnji naziv častnega meščana Ljubljane sta prejela dr. Matjaž Kmecl in dr. Alenka Šelih. Vpisala sta se v Jankovićevo druščino častnih meščanov, v kateri sta tudi Janez Stanovnik (predsednik Zveze borcev in zadnji predsednik Slovenije v komunističnem režimu) in Nuša Kerševan (zadnja županja Ljubljane v komunističnem režimu).

Danes ob 13h je bila slavnostna seja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, na kateri so podelili naziv častnega meščana ter nagrade in plakete mesta Ljubljana. Dogodka na Ljubljanskem gradu so se udeležili predsednik republike Danilo Türk, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.

Tudi bivši član predsedstva republike Slovenije (v letih od 1990 do 1992) Kmecl in Šelihova imata neomadeževano partijsko preteklost. Kmecl je bil v letih 1982 do 1986 član izvršnega sveta socialistične republike Slovenije (primerljiv z vlado) in od leta 1982 naprej član centralnega komiteja ZKS. Na seznamu udba.net sta ob njegovem imenu navedeni dve šifri SDV, ena od teh je takšna, kot so jo imeli opuščeni sodelavci SDV.

Alenka Šelih je skupaj z razvpitim borcem za vrednote revolucije dr. Ljubom Bavconom leta 1978 napisala učbenik kazenskega prava v katerem Bavcon po vzoru na Lenina pravi, da je kazensko pravo sredstvo za zatiranje in za sistematičen boj proti določenemu delu prebivalstva. To je razred, ki se zaradi svojih drugačnih pogledov upira celovitosti obstoječe družbene ureditve ali njenim sestavnim delom. Zaključi z ugotovitvijo, da gre za podrejanje posameznikov in družbenih skupin splošnim zahtevam proizvodnje, delitve in menjave.

Danes se sicer v Sloveniji obeležuje deveti maj kot dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Zanimivo, zahodni del Evrope kot dan zmage v drugi svetovni vojni zaznamuje osmi maj, dan nemške kapitulacije. Ker je bil zaradi časovnega zamika v trenutku kapitulacije v Moskvi že deveti maj, so vse države bližje Stalinu kot zahodnim zaveznikom za svoj praznik izbrale deveti maj. Po zmagi nad fašizmom in nacizmom maja 1945 je Slovenija potrebovala še polnih 45 let za vsaj formalno zmago nad komunizmom. Žal smo od vsebinske zmage še zelo daleč.