kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Akademija ob 20-letnici

Deli na:

Tisti, ki so zmagali "s pomočjo laži in prevare, bodo tako tudi končali. Prepiri v vladajoči koaliciji tri mesece po volitvah so jasno potrdilo resnici, da ne laž ne prevara ne moreta biti trdni temelj zgradbe", je na slavnostni akademiji ob 20-letnici SDS povedal Janez Janša. Ocenjuje, da SDS še nikoli ni bila tako močna in izkušena.

Tisti, ki so zmagali "s pomočjo laži in prevare, bodo tako tudi končali. Prepiri v vladajoči koaliciji tri mesece po volitvah so jasno potrdilo resnici, da ne laž ne prevara ne moreta biti trdni temelj zgradbe", je na slavnostni akademiji ob 20-letnici SDS povedal Janez Janša. Ocenjuje, da SDS še nikoli ni bila tako močna in izkušena.

Po besedah Janše je stranka v preteklem mandatu naredila veliko dobrega, pa tudi nekaj napak. Težava pa je po njegovem v tem, ker se na zadnjih volitvah niso tehtali ne njihovi dosežki ne napake, pač pa je bila v ospredje volilne kampanje postavljena laž, to je "laž, ki je bila najprej izvožena na Finsko in sredi volilne kampanje ponovno uvožena nazaj v Slovenijo. A tisti, ki so zmagali s pomočjo laži in prevare, bodo tako tudi končali", je napovedal Janša in dodal, da so prepiri v vladajoči koaliciji slabe tri mesece po volitvah "jasno potrdilo stari resnici, da ne laž ne prevara ne moreta biti trdni temelj zgradbe".

V orisu prehojene poti stranke je predsednik SDS sicer izpostavil, da 20 let pomladi predstavlja 20 let "zgoščenega časa, ki je vsrkaval vase energije stotisočih, in iz njihovih sanj, trpljenja in naporov ustvaril to, kar je danes Slovenija". Janša ocenjuje, da danes vsa dediščina slovenske pomladi ni zbrana v SDS, "jo je pa zelo veliko", je dejal.

"Ko se ozremo nazaj, vidimo, da je Slovenija vrhunec uspehov doživljala ravno v tistih relativno kratkih obdobjih, ko je imela slovenska pomlad v parlamentu večino glasov - Slovenija se je osamosvojila, se ubranila pred agresijo JLA, doživela gospodarski vzpon in vodila EU. Tudi tokrat vemo, da smo v zadnjem mandatu naredili veliko," je dejal Janša in dodal, da bo to čez štiri leta, ko bodo primerjali sedanji in pretekli mandat, še bolj očitno," je v oceni dela stranke v vladi med letoma 2004 in 2008 dejal Janša.

Zadnja gospodarsko-finančna kriza je po mnenju Janše pokazala, da je kapitalizem v krizi, vendar pa ta po njegovem vseeno ni takšna, da bi svet pahnila v preteklost oziroma socializem. "Tisti, ki so zadnje mesece z nekakšnim radostnim pričakovanjem iz ropotarnic ponovno povlekli Marxa in Lenina, bodo zato vendarle morali uvideti očitno dejstvo, da nekatere najbolj razvite držav v svetu z nekaterimi vsaj navidez socialističnimi metodami, predvsem z državnimi intervencijami, rešujejo standarde institucije kapitalizma," je dejal Janša.

V oceni dela sedanje vlade je spomnil, da je EU Slovenijo uvrstila med redke evropske države brez recesije, "ki bo imela minimalno, a vendarle pozitivno gospodarsko rast", a ob tem opozoril, da je bila ocena delana na predpostavki, da bo nova vlada učinkovita. Žal temu ni tako. Vlada s potrebnimi ukrepi zamuja, ta zamuda pa ima za posledico vsak dan od 200 do 300 izgubljenih delovnih mest, je dejal Janša, ki sicer ocenjuje, da so v letu 2008 zaradi krize "padale delnice, medtem ko bodo v letu 2009 padale vlade".

Položaj, v kakršnem se je znašla država, bi sicer po Janševem mnenju zahteval združevanje sil, vendar to, kot je opozoril, večina vladnih strank zavrača. Razlog za to Janša vidi v "dejstvu, da je ideološka inteligenca, ki diktira izključevalno obnašanje, na žalost v Sloveniji po vplivu daleč močnejša od tehnično-naravoslovne in družboslovne: Udarjajo le na bobne ideološkega revanšizma ter pri tem radikalno obračunavajo s tistimi svojimi redkimi posamezniki, ki se vsaj malo zavedajo potreb časa in tega, kar je potrebno za dobro Slovenije."

Na koncu je Janša še dodal, da v stranki spoštujejo vse, ki spoštujejo drugačne, vendar pa ob tem tudi od njih pričakujejo, da bodo spoštovali njihova stališča in pravico do svobode in drugačnosti. Ocenjuje tudi, da stranka še nikoli ni bila tako močna in izkušena, kot je zdaj, in napovedal organizacijsko in kadrovsko okrepitev stranke na majskem kongresu.

Slovesne akademije se je udeležil tudi prvi predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS), predhodnice SDS, France Tomšič. V svojem govoru je ocenil, da je 20-letnica SDS velik praznik ne samo za člane SDS, ampak tudi "za večino slovenskega naroda, ki se nedvomno zaveda, da brez uvedbe večstrankarskega sistema ne bi bilo svobodnih volitev, brez njih pa ne parlamentarne demokracije". Spomnil je, da je prelomnico pri tem pomenila prav SDZS, "prva stranka v povojni Jugoslaviji in tudi v vzhodnem bloku".

Prvi predsednik Slovenske demokratične zveze (SDZ), druge predhodnice SDS, Dimitrij Rupel pa je spomnil, da je pri tem dejavno sodelovala tudi SDZ, in izrazil veselje, da je lahko sodeloval pri tem.

Slavnostne akademije se po ocenah organizatorjev udeležuje okoli 700 strankinih članov in simpatizerjev. Med gosti so tudi predsednica NSi Ljudmila Novak in predstavniki nekaterih drugih parlamentarnih strank.