Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ahtisaari ne želi posredovati

Deli na:

Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec za mir Martti Ahtisaari, predvideni vodja posredovanja pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, je v torek v Washingtonu izjavil, da "zelo verjetno" ne bo sprejel posredništva v obmejnem sporu med Hrvaško in Slovenijo, ker gre za pravna vprašanja, on pa ni pravnik.

Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec za mir Martti Ahtisaari, predvideni vodja posredovanja pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, je v torek v Washingtonu izjavil, da "zelo verjetno" ne bo sprejel posredništva v obmejnem sporu med Hrvaško in Slovenijo, ker gre za pravna vprašanja, on pa ni pravnik.

"Menim, da sem dovolj delal z balkanskimi državami od razpada Jugoslavije - do Kosova in BiH. (...) Moje ime sedaj povezujejo za napori za iskanje rešitve za hrvaško-slovenski obmejni spor, ki preprečuje nadaljevanje pogovorov o priključitvi Hrvaške v Evropsko unijo," je dejal Ahtisaari, ko je odgovarjal na vprašanja po predavanju v nacionalnem novinarskem klubu (NPC) v Washingtonu, danes poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po končanem nastopu je Ahtisaari v neuradnem pogovoru s hrvaškimi novinarji dejal, da ni še dobil nikakršnega uradnega vabila za mediacijo in da je najraje ne bi sprejel.

Pred tem je pojasnil, da ga je evropski komisar za širitev Olli Rehn, s katerim sta prijatelja, nekoč vprašal, ali je pripravljen voditi pogajanja, ker je že prej imel podobno vlogo. "Odgovoril sem, če me res potrebuješ, sem ti pripravljen pomagati," je dejal Ahtisaari.

Poudaril je, da gre v sporu med Ljubljano in Zagrebom za pravna vprašanja in je zato Rehnu svetoval, naj Evropska komisija angažira pravnika za arbitražo, ne glede na to, ali bi ga imenovali arbiter ali mediator, če bi obe državi o tem dosegli soglasje.

Evropska komisija danes ni želela komentirati Ahtisaarijevih napovedi. Kot je na novinarski konferenci v Bruslju pojasnila tiskovna predstavnica komisije Christiane Hohmann, sta Rehn in Ahtisaari v stalnem stiku in da sta nazadnje govorila prejšnji teden, vendar pa ostalih podrobnosti ni hotela razkriti. Povedala je tudi, da ni znan noben datum za morebitno novo srečanje.

Ahtisaari je tudi izrazil upanje, da se bo spor razrešil. Zaželel je srečo "prijatelju, doktorju Rehnu in prijateljskima državama, Sloveniji in Hrvaški, da bi se lahko premaknil proces širitve EU na Hrvaško", je še poročala Hina.

Finski diplomat je tudi primerjal svojo posredniško vlogo na Balkanu s tistimi, ki jih je imel v Afriki. "Pogrešam gospode in dame iz Afrike, ki so bili izjemno obzirni, v Južni Afriki, Namibiji in drugih afriških krajih ... Želel bi si, da bi enako doživel tudi na Balkanu. Žal, temu ni bilo tako," je dejal Ahtisaari, ki je že v torek v pogovoru za agencijo Reuters ocenil, da se hrvaško-slovenski spor premika proti arbitraži.