kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

20-letnica Demosa

Deli na:

Pred 20 leti, 27. novembra 1989, je bila ustanovljena koalicija Demos (Demokratična opozicija Slovenije). Ta je spomladi 1990 zmagala na prvih demokratičnih volitvah in vodila Slovenijo v obdobju njenega osamosvajanja od Jugoslavije. Koalicija Demos je razpadla 30. decembra 1991 zaradi notranjih nesoglasij.

Pred 20 leti, 27. novembra 1989, je bila ustanovljena koalicija Demos (Demokratična opozicija Slovenije). Ta je spomladi 1990 zmagala na prvih demokratičnih volitvah in vodila Slovenijo v obdobju njenega osamosvajanja od Jugoslavije. Koalicija Demos je razpadla 30. decembra 1991 zaradi notranjih nesoglasij.

Kot je za STA pojasnila zgodovinarka in novinarka TV Slovenija Rosvita Pesek, je po navedbah pokojnega Jožeta Pučnika Demos nastal 27. novembra 1989, ko so se sestali na domačiji predsednika Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki in se ustno dogovorili o nastanku omenjene koalicije.

Prvotne članice koalicije so bile Slovenska demokratična zveza (SDZ), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS) - predhodnica SDS - in Slovenski krščanski demokrati (SKD), pozneje pa so v koalicijo vključili tudi SKZ (ta se pozneje preimenuje v SLS), Zeleni Slovenije, Slovenska obrtniška stranka (SOS) in upokojenska stranka Sivi panterji.

Glavna cilja koalicije sta bila miren prehod v demokracijo in suverena Slovenija. Predsednik Demosa je postal predsednik SDZS Jože Pučnik, ki je bil po mnenju Peskove "motor osamosvojitve". Po zmagi na spomladanskih volitvah leta 1990 je Demos sestavil prvi demokratično izvoljeni slovenski izvršni svet oz. vlado, katere predsednik je postal predsednik SKD Lojze Peterle.

Po oceni Peskove bi verjetno tudi naslednice nekdanjih družbenopolitičnih organizacij, tj. komunisti, mladinci in socialisti, šli v smeri samostojnosti in večanja republiških pristojnosti v razmerju do federalnih, vendar Slovenija brez Demosa ne bi dosegla osamosvojitve od Jugoslavije v tako hitrem času in na tak način.

Demos je razpadel na sestanku v nekem gostišču na Dolskem, 30. decembra 1991. Pred tem je razpadla ena pomembnejših demosovih strank, SDZ. Njen odcepljeni del - demokrati Igorja Bavčarja - so simpatizirali s takratno opozicijo in rušili Peterletovo vlado, je izpostavila Peskova, ki tudi meni, da je prav "kratkovidnost nekaterih politikov SDZ", stranke, ki je sicer veljala za možganski trust Demosa, vzrok za razpad omenjene koalicije.

"Ko je bila država izbojevana, ustava nove države sprejeta, mednarodna priznanja pa zrela kot hruška, in ko bi morala le še vzpostaviti vse druge demokratične ustanove in mehanizme ter preobraziti gospodarsko strukturo, se je koalicija Demos razpustila in položila novo nastalo državo v roke starim političnim silam," je sklenila Peskova.

Ob 20. obletnici ustanovitve Demosa je bila v četrtek v Muzeju novejše zgodovine Slovenije okrogla miza s snovalci te koalicije. Danes pa bo v Grand hotela Union v okviru mednarodne konference Dvajset let pozneje, ki jo Inštitut dr. Jožeta Pučnika pripravlja v sodelovanju s Centrom za evropske študije iz Bruslja, slavnostna akademija v počastitev 20. obletnice ustanovitve Demosa in demokratičnih sprememb v Sloveniji in Evropi.

Na njej bodo kot gostje med drugim sodelovali tudi predsednik SDS Janez Janša, evropski poslanec Lojze Peterle, prvi predsednik SDZ Dimitrij Rupel, nekdanji vidni član SDZ Igor Bavčar, nekdanji predsednik SLS Janez Podobnik, prvi predsednik SDZS France Tomšič in nekdanji predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut.