stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

1,2 milijarde za Teš 6

Deli na:

Naložba v gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo po optimistični oceni direktorja termoelektrarne Uroša Rotnika znašala 1,103 milijarde evrov. "Če sem pesimist, pa lahko rečem, da končna cena ne bo presegla 1,2 milijarde evrov," je Rotnik dejal v pogovoru za današnje Finance.

Naložba v gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo po optimistični oceni direktorja termoelektrarne Uroša Rotnika znašala 1,103 milijarde evrov. "Če sem pesimist, pa lahko rečem, da končna cena ne bo presegla 1,2 milijarde evrov," je Rotnik dejal v pogovoru za današnje Finance.

Projekt šestega bloka naj bi stal dobrih 66 milijonov evrov več od zdajšnje uradne vrednosti, pa poroča današnji Dnevnik. K višjemu znesku naj bi dale največ prispevala nova cena tehnološke opreme za blok 6, ki jo bo v Šoštanj dobavil francoski Alstom, navaja časnik. Medtem ko njena "stalna" vrednost po uradnih podatkih znaša 695 milijonov evrov, naj bi bila njena "tekoča" cena iz investicijskega načrta višja za več kot 42 milijonov evrov.

Rotnik pa je za Finance pojasnil, da so od leta 2008, ko je bila pogodba z Alstomom ocenjena že na 796 milijonov evrov, do konca minulega leta izpogajali veliko prej nefiksnih postavk v fiksne ter prišli na ceno 694 milijonov evrov. Nefiksni del je po njegovih besedah majhen in zajema indekse legirnih kovin, uporabljene v opremi.

Rotnik pričakuje gradbeno dovoljenje za šesti blok v letošnji jeseni. Priložiti morajo samo še podrobne načrte kotlovnice in strojnice, ki jih izdeluje Alstom, je povedal za Finance in dodal, da so najbolj ugoden čas za nakup opreme zamudili s pridobivanji dovoljenj. "Od nas so zahtevali toliko dovoljenj, kot če bi šesti blok gradili pred Cankarjevim domom in ne na našem dvorišču, kjer so že bloki 1-5 Teš," je dejal.

Na vprašanje, koliko kazni zaradi izpustov ogljikovega dioksida bodo morali plačevati zaradi gradnje bloka šest, je Rotnik odgovoril, da jih bodo več plačevali zato, ker bo Teš 6 v omrežje vključen šele leta 2014 in ne 2012. "Zaradi višjih izpustov iz preostalih blokov bomo po sedanji oceni leta 2013 in 2014 plačali dodatnih 28 milijonov evrov letno," je dejal.

Samo na projektu bloka 6 bo zaposlenih do 200 ljudi, je še povedal Rotnik in dodal, da Teš potrebuje za svoj obstoj in delovanje vsaj 500 ljudi, saj bodo delali tudi na novih in obnovljivih virih energije. "Imamo dobre daljnovodne povezave v slovenski sistem in tega nihče pameten ne bi prekinil," je še dejal za Finance.