martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Njena.si

Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom ...

Magazin

Zgodovinar Miha Preinfalk v intervjuju: Potomci grofov in knezov Auerspergov so še vedno povsod po Sloveniji

Deli na:
Zgodovinar Miha Preinfalk v intervjuju: Potomci grofov in knezov Auerspergov so še vedno povsod po Sloveniji

Zgodovinar dr. Miha Preinfalk. - Foto: Primož Lavre

Za svoje raziskovanje mogočne rodbine Auersperg, ki je živela na Kranjskem tisoč let vse do konca druge svetovne vojne, je zgodovinar dr. Miha Preinfalk navezal stike v tujini s še živečimi člani. Tako mu je bil dostopen njihov ohranjeni in obsežni arhiv s Turjaka. Na gradu v Labotski dolini v Avstriji, kamor ga je povabil eden izmed članov rodbine, mu je bilo dano doživeti tudi vzdušje nekdanjega grajskega življenja.

Kdaj v zgodovini je bila priložnost, da bi se vodilna plemiška rodbina, kot so bili Auerspergi na Kranjskem, povzpela tako visoko kot celjski grofje in postala enakovredna Habsburžanom?

Ali bi se lahko princesa Aglaja iz kočevske veje Auerspergov in  nečakinja dvornih ministrskih predsednikov Carlosa in Adolfa Auersperga, lahko poročila s prestolonaslednikom princem Rudolfom, sinom cesarja Franca Jožefa I. in njegove žene Elizabete – Sisi, s katerim naj bi imela razmerje pred njegovo nenavadno smrtjo?

Dr. Miha Preinfalk je povedal, da je v pogovoru z dr. Marijo Auersperg, zadnjo s priimkom te rodbine v Sloveniji, izvedel, kako ji nikoli ni bilo pojasnjeno, kaj se je zgodilo z njenim očetom Viktorjem Auerspergerjem. Zakaj je dr. Auersperg  z mamo kljub temu, da je njen oče izginil po vojni, ostala v Sloveniji?

Kako močna in vplivna je rodbina Auersperg danes? Po svetu še vedno živi okoli sto njenih članov. Za primerjavo velja omeniti Habsburžane, ki jih je danes okoli 600.Kdo izmed članov rodbine  je v Sloveniji uveljavljal denacionalizacijski zahtevek, vendar z njim ni uspel?

Koliko je še danes članov slovenskih družin pri nas, ki so sorodstveno povezani z Auerspergi in kje vse si je v Sloveniji mogoče ogledati njihove kolikor toliko ohranjene gradove in dvorce?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...