Revija Reporter
Magazin

Zemeljski prepir v vesoljskem centru

STA

5. apr. 2018 6:00

Deli na:

Miha Turšič

STA

Soustanovitelj Ksevta Miha Turšič je sporočil, da so zavodu Center Noordung v Vitanju poslali obvestilo o prepovedi nadaljnje uporabe zasebne lastnine prvotnih ustanoviteljev Ksevta za potrebe izvajanja javnega programa Centra Noordung. A gospodarsko ministrstvo kot soustanovitelj Centra Noordung meni, da za prepoved ni utemeljene osnove.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Turšič, je bil ob vstopu države v Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) marca lani v objektu ves razstavni program prvotnih ustanoviteljev ter zbirka kulturne dediščine. Razstavno opremo, multimedijsko tehnologijo, vsebino razstav, knjižno zbirko, eksponate kulturne dediščine ter umetnine mednarodnih umetnikov pa je javni zavod celo leto "zavestno uporabljal brez pravne podlage in dogovora z zakonitimi lastniki".

Aprila so bili sicer s strani državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika pozvani, da z vodstvom javnega zavoda Ksevt, sedaj javnega zavoda Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, uredijo odprta vprašanja prenosa upravljanja intelektualne ter predmetne lastnine. Po besedah Turšiča so soustanovitelji Ksevta svoj predlog rešitve posredovali sredi aprila, odziv državnega sekretarja konec maja pa je Turšič razumel kot "javno zanikanje zasebne lastnine".

Tako tedanji v.d. direktorice Eleni Dokuzov kot ustanoviteljem - vladi, ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvu za kulturo in Občini Vitanje - Turšič očita, da v enem letu "kljub pozivom niso pokazali niti najmanjše pripravljenosti za ureditev pravne podlage za uporabo zasebne lastnine s strani državnega javnega zavoda". S preimenovanjem institucije so po njegovem prepričanju "celo dokazali, da je bil izveden zgolj nasilni prevzem prepoznavne in vzpostavljene inštitucije Ksevt". V tem času je bila s strani trenutnega vodstva uničena tudi umetnina Spektralni modulator Edvarda Zajca, je še zapisal.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so za STA zapisali, da je bil pred vstopom države v upravljanje javnega zavoda narejen natančen popis opreme, iz katerega ni mogoče ugotoviti, da bi bila oprema v lasti zasebnikov. Javni zavod prav tako ne razpolaga z dokumentacijo, ki bi dokazovala zasebno lastništvo opreme. Oprema je v funkciji delovanja javnega zavoda in je temu tudi namenjena, so pojasnili.

Dodali so, da so bili v prvem letu delovanja javnega zavoda pod novim vodstvom sicer vloženi začetni napori v pripravo natančne ocene stanja v zvezi z opremo v zavodu v razmerju do predhodnih upravljavcev - zasebnih zavodov Planit in Ksevt, ki pa, kot je znano, zaradi finančnega kolapsa ne obstajata več.

Kot so še zapisali, se oprema, ki je v javnem zavodu, uporablja v skladu z namenom, za katerega je bil Center Noordung zgrajen in za kar so bila porabljena evropska sredstva. S tem se zagotavlja trajnost projekta. Na gospodarskem ministrstvu zato menijo, da za navedeno prepoved ni utemeljene osnove. Javni zavod bo z nadaljnjo uporabo sredstev in opreme "tako tudi v prihodnje zagotavljal smotrno uporabo evropskih sredstev in sredstev iz državnega proračuna", so še zapisali.