nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Žareče nebo, lučke v temi in objem

Deli na:
Žareče nebo, lučke v temi in objem

Veronika Kralj Iglič, raziskovalka in profesorica na področju fizike in medicine. - Foto: Primož Lavre

Koliko nenavadnih in izjemnih zgodb svoje družine nosi v sebi Veronika Kralj Iglič, raziskovalka in profesorica na področju fizike in medicine.

Dr. Veronika Kralj Iglič je redna profesorica za področje Biofizike, vodja Laboratorija za klinično biofiziko, je tudi koordinatorka doktorskega študija Bioinženiring v zdravstvu. Bila je nosilka mednarodnih projektov. Skupaj z možem dr. Alešem Igličem, raziskovalcem in profesorjem na Fakulteti za elektrotehniko UL, sta za svoje raziskovalno delo v bioznanosti prejela Zoisovo priznanje v letu 2021.
 
Poleg raziskovalnega področja Veroniko Kralj Iglič odlikuje pripovedovanje in pisanje družinskih zgodb. O očetu Niku Kralju (1920-2013), svetovno priznanemu oblikovalcu in arhitektu, je ob stoti obletnici njegove rojstva napisala knjigo Poklon življenjski radosti. Kakšen je v njenem spominu stol Rex, s katerim je zaslovel njen oče?

Med pogovorom v njenem domačem salonu, kjer izstopata dva portreta, na enem je njena mama Veronika Zupanič Kralj, na drugem babica Jelena Zupanič, se obudijo spomini tudi na dr. Nika Zupaniča, dedka po mamini strani. Med prvo svetovno vojno in po njej se je zavzemal, da bi se Slovenci osvobodili nemške nadvlade.


Kateri prelomni dogodki so zaznamovali mladostno življenje staršev Veronike Kralj Iglič?

Kakšne preizkušnje, ki so vplivale na njene prihodnje življenjske odločitve, je doživela kot majhna šolarka? Kaj se ji je zgodilo v Tel Avivu, kjer je živela s starši in tam začela obiskovati šolo?

Zakaj ni sledila željam staršev, mami pianistki in očetu oblikovalcu, da bi dopolnila in nadgradila njun umetniški svet, ampak se je raje posvetila študiju fizike? Kaj vse je bilo poprej, preden je stopila na pot raziskovanja?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24