Revija Reporter
Magazin

Žan Košir: Biti samotni jezdec je težko (INTERVJU)

STA

6. okt. 2018 8:30 Osveženo: 8:31 / 06. 10. 2018

Deli na:

Žan Košir je po sinovem rojstvu dobil zdaj še novo službo.

Grega Wernig

Žan Košir, najuspešnejši slovenski tekmovalec v deskanju na snegu, dobitnik treh kolajn z olimpijskih iger, bo po dolgem času spet deloval v okviru slovenske reprezentance. Z odgovornimi je našel skupen jezik, kot sam pravi, je to dobro za njega in tudi za mlajši rod, ki prihaja za njim.

"Komunikacija med mano in tistimi, ki vodijo panogo, je bila boljša kot v prejšnjih letih, zato sem se odločil za spremembo. Do zdaj sem bil samoten jezdec, kar pa je biti zelo, zelo težko. Človeški odnosi v času, ko ni tekmovanj so zelo pomembni, vse težje mi je vstajati ob šestih zjutraj in se komolčkati, kje bomo postavili boljše pogoje," je na predstavitvi slovenskih zimskih reprezentanc dejal Tržičan.

"Dejstvo je, da tega sam nisem več sposoben, potrebujem ekipo in čim več ljudi, ki bodo strmeli k istim ciljem, kot jih imam sam. Uvidel sem, da so možnosti, da se to zgodi večje znotraj reprezentance, kot pa če bi bil sam. Z reprezentanco smo se zmenili za neko pot, upam, da se bomo tega držali, če ne, bom spet iskal druge možnosti. Zaupanje so vodilni možje dobili, ga pa lahko hitro tudi izgubijo," je še dodal.

Dobitnik brona z zadnjih olimpijskih iger v Pyeongchangu je doslej iskal sodelovanje z drugimi reprezentancami, s slovensko je sodeloval minimalno, v zadnjih letih, ko se je boril z zdravjem, je deloval sam, a dobre uvrstitve na tekmah, ki se jih sicer ni redno udeleževal, pri tem niso dosti trpeli. Ko je nastopal, je bil v igri za visoke uvrstitve. Verjame, da bo tako tudi v prihodnje, ko bo treniral s slovenskimi fanti, ki jih vodi Izidor Šušteršič.

"Ko vidim nekoga, ki je zagnan, se lahko od njega zagotovo česa naučim, v tem prav tako vidim pozitivno stran dela s člani naše reprezentance. Tudi iz napak, ki jih oni delajo, se lahko nekaj naučiš. Spomnijo te na nekaj in te opozorijo, da jih ne delaš sam. Tehnike in taktike so od njih ne morem naučiti, lahko pa se naučim, kako oni te napake odpravljajo oziroma jih poenostavljajo. Tega jaz včasih nisem znal. Vedno izhajam iz tega, da se lahko od nekoga nekaj naučim, a moram reči, da sem tekmovalen, če ne drugega, me bodo reprezentančni kolegi prisilili, da bom boljši, kot bi bil brez njih," je pluse sodelovanja z reprezentanco izpostavil Košir.

Štiriintridesetletni deskar, tudi novopečeni očka, v pripravljalnem obdobju ni imel toliko težav z zdravjem kot prejšnja leta, občasno še čuti kakšno bolečino, a ta ne predstavlja ovire, da bi razmišljal o tem, katero tekmo bi izpustil in katere ne.

"Ne morem reči, da zdravje še nikoli ni bilo boljše, ampak je veliko boljše kot v zadnjih sezonah. Upam, da čim dlje ostane tako. Poleti sem veliko delal na telesni pripravljenosti, se ukvarjal z aktivnostmi, ki naj bi mi pomagale do uspehov, zdaj pa je čas, da se v 'spočijem' od tega, da se sklepi in mišice obnovijo."

"Tekem v novi sezoni ni malo, mislim, da jih je 15, sam načrtujem nastop na 12-ih. Vsega ne bom stavil na eno tekmo, želim imeti stalnost, želim biti med najboljšimi tudi v skupnem seštevku, vsaj v seštevku veleslaloma," je svoje želje predstavil slovenski as, ki si zagotovo najbolj želi, da bi bil med najboljšimi na svetovnem prvenstvu v ZDA. S svetovnega prvenstva že ima kolajno, a ne tiste najbolj žlahtne, ki si jo želi.

Priprave za sezono mu zaenkrat ne gredo najbolj po načrtu, zaenkrat za razliko od reprezentančnih kolegov Roka Marguča in Tima Mastnaka na snegu še ni bil, a verjame, da bo zaostanek nadoknadil.

"Petnajst let mineva, odkar sem debitiral v svetovnem pokalu, ne pomnim pa, da bi bilo na ledenikih tako malo snega, kot ga je letos. A na srečo se je v zadnjih dneh vsaj ohladilo, tako da so na nekaterih smučiščih začeli izdelovati umeten sneg. Seveda ne pri nas, teh privilegijev na žalost mi nimamo, ampak lahko rečem, da bom v naslednjih dneh že na umetnem snegu. In to je najpomembnejše, saj ledenik nima nobene veze s snegom, na katerih so tekme."

"Ledeniki niso za starejše, če pa si mlad, pa na njemu lahko nekaj dodaš, kar pa jaz ne potrebujem. Za nekatere so slabe razmere na ledenikih izguba časa, zame pač ne. Zame je cilj, da sem na snegu, ko so najboljši pogoji, kar je tudi umetnost. Potrebna je iznajdljivost, včasih, ko sem bil sam, sem lahko potoval od ekipe do ekipe, zdaj pa se bom na račun ekipe mogoče moral odpovedati tudi kakšnih boljših pogojev," meni gorenjski deskar.

Cilji za sezono se od prejšnjih let ne razlikujejo, čimvečkrat želi biti na stopničkah: "Kako bom te cilje izpolnil, zaenkrat ne vem, bom pa vedel, ko se bodo tekme začele, takrat bom videl, kam sploh lahko posežem."