nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zakaj je zdaj pravi čas za nakup toplotne črpalke

Deli na:
Zakaj je zdaj pravi čas za nakup toplotne črpalke

Prihranite pri ogrevanju, omislite si toplotno črpalko. - Foto: Profimedia

Kurilna sezona se je že začela, a še je čas za menjavo sistema ogrevanja. Odlična izbira je toplotna črpalka, katere glavni prednosti sta preprostost uporabe in nižji stroški ogrevanja.

Vsak objekt ima namreč svoje karakteristike, smiselnost toplotne črpalke pa je odvisna od številnih dejavnikov.

Kurilna sezona v Sloveniji traja okoli osem mesecev in stroški ogrevanja so lahko kar visoki. Ogrevanje s klasičnimi energenti, kot so drva, plin ali kurilno olje še zdaleč ni poceni, cene teh energentov pa iz leta v leto rastejo.

Toplotna črpalka je privlačna alternativa klasični energentom. Varčen in trajnosten sistem ogrevanja resda deluje s pomočjo električne energije, a za razliko od klasičnih grelcev večino energije dobi iz svoje okolice. Drugače kot fosilna goriva toplotna črpalka ne onesnažuje okolja, zato je vse bolj priljubljena pri gradnji novih, energetsko varčnih objektov, kakor tudi pri zamenjavi zastarelih ogrevalnih sistemov.

Toplotne črpalke zrak-voda

Toplotne črpalke se ločijo glede na vir energije. Največje zanimanje je za učinkovite in vsestranske toplotne črpalke zrak-voda, ki v Sloveniji predstavljajo okoli 95 odstotkov vseh tovrstnih črpalk. Večina jih je sestavljenih iz zunanje in notranje enote. Zunanja enota pridobiva toploto iz okolja, notranja enota pa prenese to toploto v vodo in jo uporabi za gretje stanovanja.

Sodobne toplotne črpalke lahko izkoristijo tudi do 75 odstotkov energije iz zraka in tako je za pridelane 4 kilovate toplotne moči potreben le en kilovat električne energije. Strah pred višjimi stroški zaradi menjave sistema ogrevanja je tako pri toplotni črpalki odveč, prav tako so se s praktično rabo že zdavnaj razblinili dvomi, da lahko tovrstni sistemi učinkovito zagotavljajo želeno temperaturo v prostorih. Tehnologija toplotnih črpalk je namreč tako napredovala, da se danes brez težav uporabljajo tudi v hladnejših predelih sveta.

Poleg nižjih stroškov ogrevanja v primerjavi z ogrevanjem s klasičnimi energenti je investicija v toplotno črpalko zrak-voda smotrna tudi zaradi drugih razlogov. Izpust ogljikovega dioksida (CO₂) e občutno nižji kot pri ogrevanju s sistemi na fosilna gorica; ni skrbi po nabavi energentov kot so peleti, kurilno olje ali drva; toplotna črpalka poskrbi za ogrevanje prostorov in sanitarno vodo; vzdrževanje takega sistema je minimalno; montaža toplotne črpalke zrak-voda je preprostejša kot pri toplotnih črpalkah tipa zemlja-voda ali voda-voda. Ob menjavi sistema ogrevanja lahko v Sloveniji tudi zaprosite za subvencijo EKO Sklada do 2500 evrov.

Toplotne črpalke voda-voda

Drug tip toplotnih črpalk so črpalke voda-voda. Te veljajo za najučinkovitejše, a so redkejše zaradi specifičnega načina delovanja. Potrebujejo namreč bližnji vodni vir (reko, potok, podtalnico), ki ni vselej na voljo, za povrh pa inštalacija take črpalke terja pridobitev številnih dovoljenj. Delijo se na črpalke z zaprto zanko (cevi, po katerih kroži hladilna tekočina, položimo v vodni vir) in z odprto zanko (vodo iz vodnega vira črpamo v toplotno črpalko ter nazaj v vir).

Toplotne črpalke zemlja-voda

To so črpalke, ki delujejo na principu geotermalne energije, drugo ime zanje je prav geotermalne toplotne črpalke. Pri teh se sistem cevi namesto v zemljo, kar običajno terja znatno začetno investicijo z izkopom velike količine zemlje ali globoke vrtine. Delijo se na horizontalne (v dovolj velik izkop položimo cevi, po katerih kroži hladilna tekočina) in vertikalne (cev položimo v ozko in globoko izvrtino) črpalke.

Toplotne črpalke zrak-zrak

Ta tip črpalk se uporablja skoraj izključno v kombinaciji z drugimi viri toplote. V praksi gre za klimatske naprave, ki imajo poleg funkcije hlajenja še funkcijo gretja. Slabost teh naprav je, da jih lahko uporabljamo le za gretje enega prostora, ne pa celotnega stanovanja ali celo objekta.

Poznavalci v Sloveniji priporočajo inštalacijo toplotne črpalke zrak-voda. Te so pri nas najpogostejše, saj so primerne za namestitev po vseh regijah v državi, možno jih je priklopiti na že obstoječe ogrevalne sisteme, delujejo pa lahko samostojno ali v navezi z drugimi ogrevali.

Izbrati pravo toplotno črpalko ni lahko in pred nakupom je pametno pridobiti nasvet nekoga, ki se nanje spozna. Preko spletne strani prealpi.si se lahko brezplačno posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo svetoval katera toplotna črpalka je za vas najbolj primerna.