Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zadnje upanje za hrbtenico

Deli na:
Zadnje upanje za hrbtenico

Dekompresijska terapija v Nado centru. - Foto: Primož Lavre

Slovenci s težavami s hrbtom so na terapije z raztegovanjem hrbtenice prej hodili na Hrvaško a že dobro leto lahko to počno doma. V Ljubljani namreč že nekaj časa deluje Nado center, kjer po metodah magistra fizioterapije Bernarda »Nada« Nikšića opravljajo dekompresijsko terapijo hrbtenice.

Okoli 65 odstotkov aktivne populacije ima težave s križem, zaradi katerih išče strokovno pomoč. K Nikšiću prihajajo pacienti vseh vrst, od takih z lažjimi problemi do hudih primerov, ki jim je dekompresijska terapija pogosto zadnje upanje, preden bodo šli pod nož.

Hrvaški fizioterapevt je v minulih dveh desetletij na noge postavil mrežo sedmih Nado centrov na Hrvaškem. Osmi center v Ljubljani deluje že dobro leto dni, Nikšić pa bi si želel, da bi lahko take centre imeli po vsem svetu.

V Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, v Nemčiji, povsod imajo ljudje težave s hrbtenico, povsod so enake terapije in povsod je očitna neučinkovitost fizioterapije pri problemih, kjer pacienti najpogosteje končajo na operacijski mizi, izpostavlja Nikšić.

Nado centri so nastali zaradi njegovega nestrinjanja z v klasični medicini najbolj razširjenim načinom zdravljenja kompresijskih sindromov v hrbtenici, kot sta denimo diskus hernija ali prolaps. Klasična medicina skuša predvsem blažiti simptome, ne ukvarja pa se z razlogi za probleme hrbtenice, pravi Nikšić, ki zato k zdravljenju pristopa drugače. »Kompresijske probleme hrbtenice je treba reševati z dekompresijo,« poudarja.

Foto: Primož Lavre - Magister fizioterapije Bernard Nikšić.

V Nado centru zato izvajajo neoperativno dekompresijsko terapijo hrbtenice z ekstenzomatom, za katero fizioterapevt pravi, da bi morala imeti prednost pred operacijami. »Vsem pacientom ni mogoče pomagati in nekateri morajo na operativni poseg, a 80 odstotkom jim lahko pomagamo,« pove Bernard Nikšić.


Kot eno od prednosti terapij v Nado centru izpostavlja čas, ki ga namenijo vsakemu pacientu. V javnem zdravstvu so zdravniki pogosto preobremenjeni in s pacienti včasih opravijo že v 15 minutah, zato se zgodi, da kaj spregledajo, pravi Nikšić.

Ko terapije ne pomagajo in se pacienti vedno znova vračajo, zdravniki nazadnje celo rečejo, da je problem psiha ljudi, ne a neustrezno zdravljenje. Nasprotno se sam vsakemu pacientu temeljito posveti, ga pregleda in se z njim pogovori, preden se odloči, kakšno terapijo mu bo predpisal, razloži svoj pristop.

Ko je pregled končan in je zdravljenje določeno, pacienta vzamejo v roke fizioterapevti. Terapija traja eno uro, začne pa se z ogrevanjem tkiva, da se mišice in ligamenti zmehčajo. Prva terapija je še zelo »nežna«, razloži fizioterapevtka Dragana. Raztezanje na ekstenzomatu namreč začnejo z manjšo obremenitvijo, da se pacienti spoznajo z dekompresijsko terapijo in lahko fizioterapevtu povedo, kakšni so občutki in kakšne so morebitne bolečine. Z nadaljnjimi terapijami se obremenitev poveča.

Terapija se konča z elektroterapijo za sprostitev po raztezanju. Poudarek je na prilagajanju potrebam posameznika, kar velja tudi za število in pogostost terapij, ki so vsaj dvakrat tedensko, v primerih akutnih težav s hrbtenico pa tudi vsak delovni dan.

Ob našem obisku so na eni od naprav »obdelovali« gospoda, ki se je po slabih izkušnjah z javnim zdravstvom med iskanjem rešitve obrnil na Nado center. Doma dolgo ni našel terapije, ki bi mu olajšala hude bolečine v hrbtenici, usmerjali so ga celo v tujino in mu predpisovali tako močne tablete proti bolečinam, da ni mogel spati in jesti. Nato je med iskanjem rešitev na spletu odkril Bernarda Nikšića. »Vsa čast jim,« pravi gospod o ekipi Nado centra, kjer se po polovici ciklusa desetih terapij že dosti bolje počuti.