Revija Reporter
Magazin

Vrt tete Johance v Zagorju (FOTO)

Igor Gošte
8 351

5. maj. 2022 14:00 Osveženo: 14:01 / 05. 5. 2022

Deli na:

Najpogostejši obiskovalci vrta tete Johance so otroci

Občina Zagorje ob Savi

Sodim med tiste, ki jih skozi življenje spremlja vodilo, da za vsako bolezen raste rož'ca in da eno jabolko na dan odvrže bolezen stran. Hkrati pa dobro vem, da prisegati le na zdravo hrano, zdrav način življenja ni vedno zadosti, sploh še, če se vmes pomeša kakšen virus, bakterija ali genetika oziroma imaš smolo, da podeduješ ne le koristne stvari, ampak tudi kakšno nadležno bolezen.

A vseeno, življenje s čim več sadja in zelenjave, z ne preveč mastnega mesa, s kakšnim čajem iz nabranih zelišč, z veliko gibanja in s čim manj cigaret, alkohola, slaščic in seveda, kar se da malo stresa, je lahko lepše in bolj zdravo. Za ozaveščanje za tak način življenja že vrsto let skrbi tudi Društvo za zdravilne rastline Zasavje, ki je včeraj pri Vrtu tete Johance v zagorskem Evroparku pripravilo že 13. prireditev z naslovom Živalce na vrtu tete Johance, ki je na njihov vrt privabila lepo število obiskovalcev.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, ki se je članom društva zahvalil za ohranjanje in širjenje znanja o naravi in njenih produktih tako med mladimi kot med starejšimi obiskovalci Evroparka, in ker so doslej mnoge navdušili za obdelovanje površin. Tudi samo društvo skrbi kar za 750 kvadratnih metrov površin v Evroparku, te pa so razdeljene na gozdni, travniški ter vrtni del, kjer v enem letu zraste tudi do 130 različnih zdravilnih rastlin.

Zbrane je nagovoril župan Matjaž Švagan

Občina Zagorje ob Savi

Predsednica društva Cvetka Drnovšek je v nagovoru poudarila predvsem dobro sodelovanje z mladimi, ki se vedno radi odzovejo na njihova pobvabila. Na 13 prireditvah je tako doslej sodelovalo že več kot 400 otrok, učencev in dijakov iz zagorskih vrtcev, osnovnih šol in srednje šole in več kot 50 njihovih mentorjev. Večkrat jim na vrtu pomagajo tudi uporabniki Varstveno delovnega centra Zasavje, dobro sodelujejo z Zasavsko ljudsko univerzo, seveda pa tudi z vsem tremi zasavskimi občinami.

Včerajšnja prireditev, ki so jo s kulturnim programom popestrili kitarist Tomaž Deželak in učenci podružnične šole OŠ Ivana Skvarče s Čemšenika z igrico o Pozabljivi kapici, je imela tudi humanitarno noto. Z izkupičkom srečelova za obiskovalce, v katerem so lahko dobili izdelke Društva za zdravilne rastline Zasavje in njihovih sponzorjev, bodo prispevali k letovanju otrok na morju, saj bodo denar nakazali Rdečemu križu Zagorje.

Dolgoletna predsednica Društva za zdravilne rastline Zasavje Cvetka Drnovšek

Občina Zagorje ob Savi

Na ogled so postavili tudi prispele izdelke na natečaj Živali na vrtu tete Johance, za otroke pa so pripravili še delavnice, na katerih so barvali kamenje, izdelovali slike iz naravnih materialov in se seznanili s poklicem rudarja.

Ob koncu pa še en nasvet. Ravno v tem času poganjajo vršički na mladih smrekah. Če jih boste nekaj natrgali in jih dal v kozarec za vlaganje v plasteh, izmenično plast vršičkov in sladkor ali med, kar je še bolj zdravo, kozarec tesno zaprli in ga dali na sončno okensko polico ali bankon, boste čez mesec dni dobili čisto pravi smrekov sirup, ki je še kako primeren, ko se vas loteva prehlad ali imate boleče grlo. Ker je sladek, ga imajo radi tudi otroci.