900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Venezueli za božične jedi potrebni trije mesečni zaslužki

Deli na:
V Venezueli za božične jedi potrebni trije mesečni zaslužki

Foto: Reuters

Venezuela je država z najvišjo inflacijo na svetu, kar bodo njeni državljani občutili tudi med božičnimi prazniki. Za tradicionalne božične jedi bodo tako morali po pisanju časnika El Nacional letos odšteti kar tri mesečne minimalne plače.

Venezuelci tradicionalno za božič jedo hallacas, zvitke iz bananinih listov s koruzo, govejim in piščančjim mesom, kaprami, olivami in rozinami. Zraven ponudijo solato, kruh in pečeno šunko. Za pripravo 50 hallacas bo letos potrebno odšteti 18.060 bolivarjev, kar je 30 odstotkov več kot novembra. Z dodatnimi prilogami stroški po navedbah omenjenega časnika narastejo tudi do 30.000 bolivarjev, kar je več kot tri minimalne plače v Venezueli, kjer je minimalna mesečna plača 9648,14 bolivarja.

Na črnem trgu je moč za dolar dobiti okoli 800 bolivarjev, kar pomeni, da je minimalna mesečna plača v Venezueli vredna okoli 12 ameriških dolarjev. Za turiste je tako bivanje v Venezueli izredno ugodno, domačini pa se morajo soočati z naraščajočimi cenami in vedno manjšo kupno močjo. V letošnjem letu naj bi inflacija v Venezueli presegla 200 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Venezueli, ki ima največje rezerve na nafte, velike težave povzročajo nizke cene nafte, prek katere v državi financirajo obsežne socialne programe za najrevnejše prebivalce. Prav tako v državi subvencionirajo cene naftnih derivatov. Za poln tank goriva je tako potrebno odšteti pet bolivarjev. Na drugi strani stane steklenica vode 100 bolivarjev.

V državi tudi nimajo zadostnega števila rafinerij, zaradi česar Venezuela bencin tudi uvaža, zanj pa odšteje velike vsote denarja, kar povzroča dodatne ekonomske težave, še piše dpa.