lucija mlinarič Odkrito.si

Težek boj z rakom: znana Slovenka ganjena do solz

James Van Der Beek Svet24.si

FOTO. Igralec iz priljubljene najstniške serije ...

ryan rodriguez 1 Svet24.si

Sin Slovenke dobi 1500 evrov na sliko

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Luka Dončić, Anamaria Goltes Najstnica.si

Dokaz, da sta Luka Dončić in Anamaria še vedno ...

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo?

ana milan 2 Njena.si

Anna šokirala Milana Medveda

Magazin

V toplih jamah ledom Antarktike morda uspeva življenje

Deli na:
V toplih jamah ledom Antarktike morda uspeva življenje

Foto: Profimedia

V toplih jamah pod ledeniki Antarktike se morda skriva svet raznovrstnih živali in rastlin, tudi takih, ki jih doslej še ne poznamo, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili znanstveniki v Avstraliji.

Gre za jame, ki jih je globoko pod ledom izdolbla para iz aktivnih vulkanov. V njih prodira svetloba, temperatura tam pa bi lahko dosegala kar 25 stopinj Celzija, zato obstaja precejšnja možnost, da se je v njih razvil celoten ekosistem flore in favne.

Da se pod ledeniki širijo obsežni sistemi jam, je potrdila ekipa znanstvenikov pod okriljem Avstralske nacionalne univerze, ki je raziskovala območje okoli aktivnega vulkana Erebus na otoku Ross na Antarktiki. Prispevek o tem so objavili v mednarodni znanstveni reviji Polar Biology.

Kot je pojasnil vodja raziskovalcev Ceridwen Fraser, je analiza vzorcev prsti iz teh jam že razkrila zanimive sledi DNK alg, mahovnic in majhnih žival. Večina DNK je sicer podobna tistim, ki so jih našli že tudi drugod na Antarktiki, a nekaterih niso mogli v celoti identificirati, kar pomeni, da gre za morda doslej neznane oblike življenja.

Znanstvenike, kot opozarjajo, čaka še veliko dela, da bi lahko resnično razumeli biotsko raznovrstnost Antarktike. O morda kompleksnem in zelo raznovrstnem življenju globoko pod tamkajšnjimi ledeniki zaenkrat vedo relativno malo, a dovolj, da se zavedajo velikega pomena nadaljnjih raziskav.