favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Ormožu premiera filma Tihi večeri o pisatelju in duhovniku Francu Ksavru Mešku

Deli na:
V Ormožu premiera filma Tihi večeri o pisatelju in duhovniku Francu Ksavru Mešku

Prizor iz filma Tihi večeri. - Foto: Studio Siposh

Potem ko so si prvi že sredi lanskega decembra lahko novi dokumentarno-igrani film o življenju in delu pisatelja, duhovnika in domoljuba Franca Ksavra Meška ogledali v Svetem Tomažu, kjer je ta obiskoval osnovno šolo, bo uradna premiera v organizaciji ormoške knjižnice, ki nosi ime po njem, popoldne v Beli dvorani tamkajšnje Grajske pristave.

Za produkcijo filma, ki osvetljuje življenjsko pot Meška, literarno ustvarjanje in njegovo ljubezen do slovenskega naroda in besede, je poskrbela ekipa filmskih ustvarjalcev iz Studia Siposh pod vodstvom Davida Sipoša, sicer tudi režiserja in Meškovega prapranečaka Davida Sipoša.

Film pod skupnim naslovom Tihi večeri sestavljata dokumentarni in igrani del. Skozi pripoved ljudi, ki so Meška poznali, se izrisuje podoba pisatelja, ki je bil zvest svojemu poslanstvu in neutruden literarni ustvarjalec. V igranem delu s podnaslovom Onkraj poljan, gre za zgodbo o Manci in Tinetu, ki bo gledalce popeljala skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa.

Franc Ksaver Meško je po mnenju avtorjev filma ena od velikih osebnosti slovenske zgodovine, o katerem javnost ne ve toliko, kot o njegovih sodobnikih. Kot poudarjajo, je gre za spregledan biser pisane slovenske besede. Film skozi tančico zaprašene zgodovine razkriva življenje in delo človeka, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra.


Rojen je bil leta 1874 kot četrti izmed sedmih otrok v mali prleški vasici Ključarovci pri Ormožu. Šolanje je začel v Svetem Tomažu, gimnazijo obiskoval na Ptuju in v Celju, bogoslovje pa v Mariboru ter v Št. Pavlu v Labodski dolini. Kot duhovnik je večinoma služboval na Koroškem - v Škocjanu, Velikovcu, v Mariji Zilji ter na Brezjah, v Radovljici in Šentanelu, večino svojega življenja pa na Selah pri Slovenj Gradcu, kjer je bil po smrti leta 1964 tudi pokopan.

Zaradi svoje pokončne slovenske drže je bil na listi preganjanih tako pod takratno avstro-ogrsko oblastjo, pozneje pa ga je preganjal tudi nemški okupator. Kot vojni begunec je bežal na Hrvaško, v Srbijo in Bosno ter konec vojne dočakal v stiškem samostanu na Dolenjskem.

Meško ni bil neposredno član moderne, bil pa je gotovo njen najpomembnejši sodobnik in ji je bil od takratnih slovenskih knjižnih ustvarjalcev najbližji. V več kot 60 letih ustvarjanja je pisal pesmi, povesti, romane, novele, črtice, drame in mladinske pripovedi. V njegovih delih prevladuje katoliška miselnost z močnimi narodno zavednimi poudarki.

Danes po njem nosita ime knjižnici v Ormožu in Slovenj Gradcu, v Selah pa deluje Kulturno prosvetno društvo Ksaver Meško Sele Vrhe.