mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Kranju praznik športnega plezanja, prvič po OI bo nastopila Janja Garnbret

Deli na:
V Kranju praznik športnega plezanja, prvič po OI bo nastopila Janja Garnbret

Janja Garnbret - Foto: Reuters

Dvorana Zlato polje v Kranju po letu dni premora znova gosti tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. Petindvajseta izvedba tekmovanja v težavnosti se bo začela danes s kvalifikacijami. Med 117 tekmovalci iz 28 držav bo tudi močna 18-članska slovenska reprezentanca z zlato olimpijko Janjo Garnbret, ki se vedno znova rada vrača v Kranj.

Jeseni 1996 je bila prva tekma svetovnega pokala pri nas, na kateri se je v težavnosti merilo152 tekmovalcev iz 24 držav. Tekma, na takrat novi plezalni steni v novi dvorani, je takrat potekala še pod okriljem Mednarodne zveze planinskih organizacij (UIAA). Tekmovanje je popolnoma uspelo in od držav udeleženk ter od mednarodne zveze so kranjski organizatorji prejeli pisno zahvalo za odlično organizacijo. Ista zgodba se je ponovila potem vsako leto.

Šport se je v vseh teh letih postopno razvijal, dogajale so se spremembe. Od leta 2007 tekmovanja za svetovni pokal potekajo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), ki je uspela športnemu plezanju zagotoviti olimpijski status in polnopravno članstvo v olimpijski družini. Kar so se pred 25 leti zdele zgolj drzne sanje, se je letos v Tokiu uresničilo z olimpijsko premiero športnega plezanje, na kateri se je na sam vrh Olimpa zavihtela Slovenka, Janja Garnbret, kot prva zmagovalka olimpijskega tekmovanja v športnem plezanju.

Leta 1996 sta v Kranju slavila Francoza Laurence Guyon v ženski in Arnaud Petit v moški konkurenci. Do prve slovenske zmage je bilo treba počakati leto 2001, ko je kranjska stena dobila prvo domačo zmagovalko, Martino Čufar. Naslednja domača zmagovalka Kranja je bila Maja Štremfelj, takrat še z dekliškim priimkom Vidmar, ki je slavila dvakrat zaporedoma v letih 2006 in 2007, tudi Mina Markovič je v Kranju zmagala, in to kar štirikrat, in sicer v letih 2009, 2012, 2014 in 2015, vmes, leta 2008 je kot prvi in za zdaj edini Slovenec v moški konkurenci kranjsko steno pokoril Klemen Bečan. Zadnja slovenska zmagovalka Kranja je Janja Garnbret, ki je slavila leta 2017.



V gorenjski metropoli bo letošnja tekma zadnja v stari dvorani. Na kranjski mestni občini razvijajo načrte za gradnjo plezalnega centra z večnamensko športno dvorano. Pripravljajo se spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Zlato polje za prostorsko umestitev novega centra, v katerem bi lahko, če se bodo načrti uresničili, najprej od leta 2023 potekala tekmovanja. Želja je, da bi Kranj z novim centrom konkuriral za prireditelja svetovnega prvenstva v športnem plezanju, ne le svetovnega pokala.

Domača vrsta bo številčna. Poleg Janje Garnbret bodo v Kranju tudi Lučka Rakovec, ki je na tej steni leta 2019 osvojila tretje mesto, olimpijka Mia Krampl, trenutno tretja na lestvici IFSC v težavnostnem plezanju Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi se bodo na kranjski steni merili Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

V težavnosti so letos pripravili štiri tekme svetovnega pokala, kranjska bo peta in zadnja v težavnosti v sezoni. Na dveh tekmah je zmagala Garnbretova, v Villarsu in Innsbrucku, dve tekmi je izpustila zaradi priprav na OI, v Chamonixu je slavila Laura Rogora iz Italije, v Brianconu Čehinja Eliška Adamovska. Slovenija je sicer v pokalu narodov v težavnosti trenutno na prvem mestu.