Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Italiji odslej na ločitev ne bo treba čakati tri leta

Deli na:
V Italiji odslej na ločitev ne bo treba čakati tri leta

Foto: Reuters

Italija je dobila nov zakon o razvezi zakonske zveze, ki bo parom v Italiji olajšal ločitev. Novo zakonodajo na tem področju Italija dobiva po več kot 40 letih. Poslanska zbornica je v sredo zvečer dala zeleno luč za zakon, ki bistveno skrajšuje roke za razvezo zakonske zveze. Doslej je postopek trajal tri leta.

Za zakon je glasovalo 398 poslancev, 28 jih je bilo proti, šest poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Italijanski senat je nov zakon že potrdil. Sprememba zakona o razvezi zakonske zveze bo po potrditvi v poslanski zbornici sedaj začela veljati.

V Italiji je bilo doslej določeno, da morajo med dejansko ločitvijo in uradno razvezo zakonske zveze miniti tri leta. Sedaj so ta rok skrajšali na leto dni. Če gre za sporazumno razvezo zakonske zveze, zadostuje pol leta, ne glede na to, ali ima par otroke ali ne.

Italijanski premier Matteo Renzi je že pozdravil sprejem novega zakona. "Gre za še eno obljubo, ki smo jo izpolnili," je zapisal na Twitterju.

Katoliške organizacije so medtem spremembo zakona kritizirale, češ da zakonsko zvezo degradira na pogodbo med dvema posameznikoma, in da je reforma zakonodaje na področju zakonske zveze še en korak k uničevanju tradicionalne družine.

Predlagatelji spremembe zakona na kritike odgovarjajo, da gre za prilagoditev "družbeni dinamiki". Obdobje med dejansko ločitvijo in uradno razvezo zakonske zveze so v Italiji leta 1987 znižali s petih na tri leta. Možnost razveze zakonske zveze so v Italiji navkljub velikemu nasprotovanju katoliške cerkve uvedli leta 1970. Leta 1974 so takrat vladajoči krščanski demokrati organizirali referendum, na katerem se je večina presenetljivo odločila v prid razvezi zakonske zveze.