mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Hongkongu prostorsko stisko z grobovi rešujejo s spreminjanjem pepela v dragulje

Deli na:
V Hongkongu prostorsko stisko z grobovi rešujejo s spreminjanjem pepela v dragulje

Foto: Reuters

Prebivalci Hongkonga težave s pomanjkanjem prostora za grobove vse pogosteje rešujejo s spreminjanjem svojcev v drage kamne, danes poroča Financial Times (FT). Na grobni prostor je treba namreč dolgo čakati, kar je povezano tudi z vse višjimi stroški, alternativa, da pepel svojca spremenijo v drag kamen, pa postaja vse bolj zanimiva.

Kot piše FT, se za to storitev pri enem od tamkajšnjih pogrebnih podjetij odloči nekaj sto strank. Tudi uslužbenka tega podjetja se je odločila za to. "To je moj oče," je dejala in pokazala na dragulj v svojem uhanu.

Težave z grobnimi prostori v Hongkongu, enem najgosteje naseljenih mest na svetu, so sicer vse bolj pereče. Prostora namreč ni niti za žive, kaj šele za mrtve. Teh pa je vsako leto več. Še pred tremi desetletji je na leto v Hongkongu umrlo okoli 25.000 ljudi, v letu 2013 pa že 43.000. In za vse je treba urediti grobni prostor.

Na grobni prostor - tudi samo žarno nišo - je običajno treba dolgo čakati. Pogrebniki pa morajo zato posmrtne ostanke pokojnih hraniti v začasnih skladiščih in pogrebi se odvijejo včasih tudi več mesecev ali pa celo let po smrti.

Vse to je povezano tudi z visokimi stroški v že sicer dragem mestu; pogrebni stroški znašajo 6600 hongkonških dolarjev (860 ameriških dolarjev), mestne oblasti pa razpravljajo, da bi jih podvojili, da bi lahko "zagotovili primerne storitve".

Čeprav se mestno odziva in gradi nova pokopališča - junija lani so uredili dve veliki pokopališči za žare s 25.000 mesti - pa to še zdaleč ne dosega povpraševanja. Med letoma 2010 in 2014 se je število prošenj za žarni pogreb skoraj podvojilo. Podvojil pa se je tudi čakalni čas za dodelitev žarne niše - z dveh let in pol na štiri leta in pol. Za vsak mesec hranjenja žare v začasnih prostorih pa je treba plačati okoli 80 hongkonških dolarjev.

Tudi zato postajajo alternative, kot je omenjeno spreminjanje posmrtnih ostankov v drage kamne, precej bolj zanimive, še navaja FT.