peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Magazin

Umrl sloviti hokejski trener Al Arbour

Deli na:
Umrl sloviti hokejski trener Al Arbour

Foto: Reuters

Hokejski svet onstran Atlantika je zavit v črno. V 83. letu starosti je umrl sloviti hokejski trener Al Arbour, ki je profesionalno hokejsko moštvo New York Islanders v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja popeljal k kar štirim zaporednim Stanleyjevim pokalom, najbolj iskanim in prestižnim naslovom zmagovalcev severnoameriške lige NHL.

Arbour je bolehal za Parkinsonovo boleznijo in se spopadal s posledicami demence, zaradi česar so ga sprejeli v bolnišnico v Sarasoti na Floridi, kjer je živel z ženo.

"Al bo za vselej ostal zapisan v naš spomin kot eden največjih, če ne največji, trener, ki so sedeli na trenerskih klopeh v zgodovini lige NHL. V največji meri prav po zaslugi Ala, njegovih inovativnih trenerskih metod in skromnega življenje zunaj igrišč, je na Stanleyjevem pokalu štirikrat vgravirano tudi ime naše ekipe. Al je eden od razlogov, zakaj so NY Islandersi zgodovinska franšiza," se je legendi poklonil predsednik in direktor moštva Islanders Garth Snow.

Arbour je vsega skupaj kot trener moštvo vodil na 1500 tekmah rednega dela v 19 sezonah, ki jih je preživel v ligi NHL. Prvič se je usedel na trenersko klop otočanov v sezoni 1973-74, upokojil pa se je po končnici leta 1994. A so ga znova vpoklicali leta 2007, ko je v starosti 75 let kot trener še enkrat vodil ekipo ter jih popeljal k zmagi s 3:2 proti Pittsburgh Penguins.

Vsega skupaj je zbral 119 zmag na tekmah v končnicah, kar je še nepreseženi rekord v ligi NHL za trenerje na klopi enega kluba oziroma z istim kolektivom. Preden je postal trener je bil uspešen tudi kot hokejist, Stanleyjev pokal je osvojil štirikrat kot branilec na ledu, po enkrat v majicah Detroit Red Wings (1954) in Chicago Blackhawks (1961) ter dvakrat s Toronto Maple Leafs (1962, 1964). Od leta 1996 je tudi član hokejskega hrama slavnih.

V Ontariu v Kanadi rojeni Arbour je kot trener glede na število doseženih zmag (740) in tekem v ligi NHL (1500) drugi na večni lestvici, več jih je zabeležil le Scotty Bowman.

loading...
Loading...