stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl sloviti hokejski trener Al Arbour

Deli na:
Umrl sloviti hokejski trener Al Arbour

Foto: Reuters

Hokejski svet onstran Atlantika je zavit v črno. V 83. letu starosti je umrl sloviti hokejski trener Al Arbour, ki je profesionalno hokejsko moštvo New York Islanders v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja popeljal k kar štirim zaporednim Stanleyjevim pokalom, najbolj iskanim in prestižnim naslovom zmagovalcev severnoameriške lige NHL.

Arbour je bolehal za Parkinsonovo boleznijo in se spopadal s posledicami demence, zaradi česar so ga sprejeli v bolnišnico v Sarasoti na Floridi, kjer je živel z ženo.

"Al bo za vselej ostal zapisan v naš spomin kot eden največjih, če ne največji, trener, ki so sedeli na trenerskih klopeh v zgodovini lige NHL. V največji meri prav po zaslugi Ala, njegovih inovativnih trenerskih metod in skromnega življenje zunaj igrišč, je na Stanleyjevem pokalu štirikrat vgravirano tudi ime naše ekipe. Al je eden od razlogov, zakaj so NY Islandersi zgodovinska franšiza," se je legendi poklonil predsednik in direktor moštva Islanders Garth Snow.

Arbour je vsega skupaj kot trener moštvo vodil na 1500 tekmah rednega dela v 19 sezonah, ki jih je preživel v ligi NHL. Prvič se je usedel na trenersko klop otočanov v sezoni 1973-74, upokojil pa se je po končnici leta 1994. A so ga znova vpoklicali leta 2007, ko je v starosti 75 let kot trener še enkrat vodil ekipo ter jih popeljal k zmagi s 3:2 proti Pittsburgh Penguins.

Vsega skupaj je zbral 119 zmag na tekmah v končnicah, kar je še nepreseženi rekord v ligi NHL za trenerje na klopi enega kluba oziroma z istim kolektivom. Preden je postal trener je bil uspešen tudi kot hokejist, Stanleyjev pokal je osvojil štirikrat kot branilec na ledu, po enkrat v majicah Detroit Red Wings (1954) in Chicago Blackhawks (1961) ter dvakrat s Toronto Maple Leafs (1962, 1964). Od leta 1996 je tudi član hokejskega hrama slavnih.

V Ontariu v Kanadi rojeni Arbour je kot trener glede na število doseženih zmag (740) in tekem v ligi NHL (1500) drugi na večni lestvici, več jih je zabeležil le Scotty Bowman.