Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl prvi Američan v zemeljski krožnici

Deli na:
Umrl prvi Američan v zemeljski krožnici

Trobentač, pilot, astronavt, zvezni senator iz Ohia in nacionalni heroj ZDA John Glenn je umrl v četrtek v bolnišnici v Columbusu v Ohiu.

Star je bil 95 let. Glen je bil še zadnji živeči astronavt programa Mercury, v zgodovino pa se je zapisal kot prvi Američan v zemeljski orbiti in najstarejši zemljan v vesolju.

Glenn je namreč v vesolje poletel še enkrat, ko je bil star že 77 let. Takrat, leta 1998, je z raketoplanom Discovery obiskal Mednarodno vesoljsko postajo. Prvič je poletel v vesolje leta 1962, ko je v kapsuli "Prijateljstvo 7" trikrat obkrožil Zemljo v manj kot petih urah. Drugič je bil v vesolju devet dni. Vesoljska agencija Nasa je z njegovo pomočjo izvajala eksperimente o staranju, vendar pa je bil glavni razlog njegove izbire za drugo pot v vesolje hvaležnost države.

Sovjetska zveza je uvodoma v vesoljski tekmi močno prekašala Američane. Leta 1957 jih je spravila v strah z uspešno izstrelitvijo satelita Sputnik, leta 1961 pa je Jurij Gagarin prvič obkrožil zemljo. Glennov polet leta 1962 je bil zato majhen obliž na rano zaostanka in po povratku na zemljo so ga sprejeli kot nacionalnega heroja in mu pripravili veliko parado na Manhattnu. Glenn je bil takrat star 42 let.

To je bila sicer že njegova druga takšna parada, saj so ga slavili že leta 1957, ko je postavil hitrostni rekord v letu z zahoda na vzhod ZDA. Za polet od Los Angelesa do New Yorka je potreboval tri ure in 23 minut.

John Glenn se je rodil julija leta 1921 v Cambridgu v zvezni državi Ohio. V otroštvu je igral trobento, hitro pa se je zaljubil v letala, kar mu je ostalo do globoke starosti in svoje zasebno letalo je pilotiral vse do starosti 90 let.

V drugi svetovni in korejski vojni je bil vojaški pilot, po vojni testni pilot, leta 1959 pa so ga skupaj z Alanom Shepardom, Gusom Grissomom, Gordonom Cooperjem, Scottom Carpenterjem, Walterjem Schirro in Donaldom Slaytonom izbrali za prvi človeški vesoljski program ZDA z imenom Mercury.

Proti vesolju na rob zemeljskega ozračja sta najprej poletela Shepard in Grissom, Glenn pa je bil tretji in prvi, ki je šel okoli Zemlje. Po povratku so ga kolegi in prijatelji, med njimi družina Kennedy prepričali, da se je spustil v politiko.

Na začetku ni šlo, nato pa je leta 1974 zmagal na volitvah v ameriški senat iz Ohia in tam potem ostal 24 let. Upokojil se je leta 1998 in istega leta razjezil svojo soprogo Annie, s katero je bil poročen 70 let, z drugo potjo v vesolje.

Glenn je med drugo potjo v vesolje izjavil, da ob tem kar doživlja in vidi, ni mogoče, da ne bi verjel v Boga. Kar je najbolj obžaloval, je bilo to, da ni mogel biti del programa Apollo, in priznal je, da zelo zavida Neilu Armstrongu, ki se je zapisal v zgodovino kot prvi človek na Luni.

Ameriški predsednik Barack Obama mu je ob izreku sožalja v poslanici zaželel mirno potovanje z Bogom in poudaril, da je Glenn s svojim pogumom in duhom odkrivanja navdihnil nove generacije znanstvenikov, inženirjev in astronavtov, ki bodo človeštvo ponesli na Mars in dlje. "Zapustil nas je zadnji od prve generacije ameriških astronavtov," je v imenu hvaležnih ZDA sporočil Obama.