Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

horoskop Svet24.si

Različni astrološki znaki, različne poti do ...

1689255087-fgetyuwws-27-1689254999369 Necenzurirano

Pod Janšo je bil urednik na RTV, zdaj bi šel na ...

pavser vilfan nikolic brozovic Reporter.si

Popoln kaos na RTV: član uprave Franci Pavšer ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

masterchef-finale-2024 Njena.si

Zaključek šova MasterChef: 'Naj zmaga najboljši!'

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

Magazin

To so tveganja, pred katerimi je dobro zavarovati svoj dom

Deli na:
To so tveganja, pred katerimi je dobro zavarovati svoj dom

Foto: Primož Lavre

Poplave, potresi, udari strel, neurja z vetrom in točo, vse to in še kaj ogroža vaš dom. Rastoča pogostost naravnih nesreč nas opozarja, da zavarovanje doma ni le formalnost, pač pa moramo dobro poznati, katerim nevarnostim je lahko izpostavljen in temu primerno skleniti zavarovanje, da ob morebitni škodi ohranimo finančno varnost.

Za boljšo informiranost je Zavarovalnica Triglav svojim zavarovancem omogočila vpogled v oceno tveganja za nekatere naravne nesreče. S tem želijo v Triglavu izboljšati prepoznavanje nevarnosti ter stranke pozvati k pravočasni sklenitvi ali dopolnitvi domskih zavarovanj. Kar tretjina slovenskih domov namreč ni zavarovanih za nobeno nevarnost. Če so zavarovani, pa se velikokrat izkaže, da neustrezno.

Kaj je ocena tveganja?

Gre za novo funkcionalnost digitalne poslovalnice i.triglav, s katero lahko preverite izpostavljenost svojega doma naravnim nesrečam – toči, udaru strele, potresu in poplavi. Zanjo potrebujete uporabniški račun v i.triglavu in sklenjeno vsaj eno zavarovanje.

Za izdelavo ocene tveganja so uporabljeni podatki iz različnih virov, kot so poplavne karte Agencije RS za okolje, Statističnega urada RS in Geološkega zavoda Slovenije. Poleg tega so za oceno tveganj pomembni dejavniki tudi škodna pogostost in pretekli škodni dogodki. Stopnje nevarnosti so označene s tribarvno lestvico, od rumene (nizko tveganje) do rdeče (visoko tveganje).

Zavarovanje pred točo in nevihto

V vseh letnih časih, a še posebej poleti nas pogosto presenetijo vremenske ujme. Še posebej toče meteorologi ne zmorejo z natančnostjo napovedati več kot uro preden se znese nad določenim predelom.

Ne moremo jih preprečiti, lahko pa poskrbimo, da pred njimi ustrezno zaščitimo in (za)varujemo lastna življenja in naše premoženje. Prvi korak, ki vaš dom lahko zaščiti pred točo in neurji, je redno vzdrževanje. Skrbite, da so žlebovi prehodni in odtoki očiščeni, da ne prihaja do nabiranja vode, ki bi lahko povzročila škodo. Prav tako pomembno je redno obrezovanje in skrb za zdravje dreves, ki bi lahko s padcem poškodovala objekte in vozila. Ob splošni napovedi toče je  priporočljivo poskrbeti tudi, da spustite rolete ali senčila na oknih, da večja zrna toče ne bi poškodovala stekel in da umaknete tende, senčnike, vrtno pohištvo, orodje, ki bi lahko poletelo z vetrom in povzročilo škodo.

Kako se zavarovati pred poplavami?

Od leta 2007 v Sloveniji skoraj ni bilo leta brez večje poplave. Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje posledic poplav je gradnja izven ogroženih območij. A če ste že lastnik nepremičnine, njene lokacije ne morete spremeniti – lahko pa razmislite o ustreznem zavarovanju doma in ostalega premoženja za primer poplav.

Pri odločitvi za sklenitev zavarovanja pred poplavami preverite, ali lahko v bližini vašega bivališča nastane hudournik ali naraste reka, morje oziroma jezero ter poplavi hišo. Dobro je vedeti tudi, ali lahko pride do vdora podtalne vode in ali lahko zaradi povečane količine padavinske vode pride do vdora vode iz kanalizacijskih cevi.

Foto: Primož Lavre

Zavarovanje pred poplavami stranke običajno sklepajo »na prvi riziko«, kar pomeni, da dom zavarujejo glede na pričakovano škodo. Če je dom dejansko prizadet v poplavi, bo zavarovalnica ocenila in izplačala dejansko nastalo škodo največ do višine dogovorjene zavarovalne vsote oziroma manj, če bo dejanska škoda nižja. Pomembno je, da pred sklenitvijo zavarovanja čim natančneje ovrednotite morebitno škodo, zato se je dobro pozanimati, kolikšni potencialni nevarnosti je izpostavljen vaš dom.

Druga možnost je zavarovanje na t. i. polno vrednost, če ocenite, da bi poplava lahko ogrozila celoten objekt. V tem primeru je zavarovalna vsota enaka zavarovalni vsoti za temeljnih nevarnosti.

Pri zavarovanju poplave je premija zavarovanja odvisna od umestitve kraja zavarovanja v enega od treh poplavnih razredov. Poplavni razred se določa na podlagi sloja/karte območij poplavnih razredov v GIS. Sloj je zasnovan na podlagi javno dostopnih podatkov (ARSO) in preteklih izkušenj Zavarovalnice Triglav oziroma podatkov o zavarovalnih primerih.

Potresno zavarovanje

Namen potresnega zavarovanja je pokritje katastrofalnih škod, ki jih povzroči potres, in vas lahko resno ekonomsko ogrozijo. Na primer poškodba stavbe v tej meri, da jo morate zrušiti in zgraditi ponovno.

Posebnost potresnega zavarovanja je, da ne krije škode na freskah in zidnih dekoracijah ter na gradbenih objektih, ki še niso pripravljeni za njihovo namembnost in na premičninah v njih.

Na zavarovalno premijo potresnega zavarovanja doma vpliva izpostavljenost območja potresom. Zavarovalnica je za Slovenijo določila štiri potresne cone glede na potresno izpostavljenost območij. Na podlagi teh potresnih con se določa zavarovalna premija. Pomembna je tudi starost objekta, in sicer ali je bila zgradba zgrajena pred ali od l. 1965, saj do leta 1964 v Sloveniji praktično niso obstajali predpisi o potresno varni gradnji.

Foto: Primož Lavre

Če živite v bloku, upravnik običajno uredi zavarovanje celotne zgradbe. Vseeno pa lahko svoj dom zavarujete tudi individualno in h kritjem dodate potresno zavarovanje. Če denimo celotna stavba ne bi bila potresno zavarovana, vi pa bi imeli sklenjeno razširitev za potres, bi lahko uveljavili zavarovalnino tudi za škodo na svojem deležu skupnih prostorov.

Zavarovanje doma je popolnoma prilagodljivo vašim željam. Sklenete ga lahko preko spleta, kjer lahko izbirate med tremi pripravljenimi paketi, ali pa ga z zastopnikom oblikujete čisto po svoje, glede na potrebe vašega doma. Različna kritja lahko k svoji zavarovalni polici za dom dodate kadarkoli.

Poleg temeljnih nevarnosti (požar, strela, eksplozija, padec zračnega plovila, vihar, toča, udarec motornega vozila, manifestacije in demonstracije), stroškov čiščenja, domske asistence ter odgovornosti iz hišne in zemljiške posesti, ki so vključene v vse pakete, lahko zavarovanju poljubno dodajate tudi kritja za druge nevarnosti, ki pretijo vašemu domu.