Revija Reporter
Magazin

To je zgodba bogate slovenske družine, ki se je na smrt skregala

STA
529

26. okt. 2024 8:09 Osveženo: 8:14 / 26. 10. 2024

Deli na:

Film Dva brata, dve sestri popisuje usodo družine Žagar

BSF

V tekmovalnem programu 27. slovenskega filmskega festivala je tudi novi dokumentarec Mihe Čelarja z naslovom Dva brata, dve sestri, ki sledi zgodbi družine Žagar na Notranjskem, znani po svojem lesnem imperiju. Po drugi svetovni vojni pride do ideološkega razkola med bratoma.

Navdih za film je bila knjiga Monike Žagar, ki je leta 2015 izšla pri Mladinski knjigi, Dva brata, trije svetovi. Monika in starejša sestra Barbara sta hčerki Francija, enega od bratov Žagar, ki sta nekdaj vodila veliki obrat lesne industrije.

Delovanje družine Žagar je segalo od Loške doline do Trsta, posedovali so veliko premoženje, ki so jim ga po vojni zasegli. Medtem ko je Franci ves čas želel ohraniti premoženje, je drugi brat Line postal in ostal komunist. Čelar v filmu z obema sestrama obiskuje kraje in ljudi, ki odstirajo družinsko travmo. Sestri sta več desetletij živeli v tujini, Monika v ZDA, Barbara pa v Avstraliji, saj, kot pravita, vzdušje v takratni Jugoslaviji ni bilo naklonjeno družini, kot je bila njihova.

Kot je povedal Čelar, je to ultimativna zgodba o travmi, ki je lastna marsikateri slovenski družini. Politika razkolje družino, temeljne odnose, a politični sistemi se zamenjajo, zasebni razkoli in travme pa ostanejo, meni Čelar. "Tako majhni pa tako skregani," je povedal po projekciji in dodal, da smo disfunkcionalna družba, ki vedno znova pride prav oblastnikom, sami pa da se pustimo razdvojiti. Upa, da bo film, ki je delno animiran, nagovoril gledalce in v njih tudi kaj premaknil, odprl prostor za nemara nov, drugačen pogled.

Kot je opazil, je bilo med festivalskim občinstvom veliko starejših, kar bo upošteval tudi pri distribuciji filma. Po knjigi Monike Žagar se obeta tudi zvočnica.

Monika Žagar je po četrtkovi projekciji povedala, da je film drugačen od knjige, je pa vsekakor ujel duha časa.