Revija Reporter
Magazin

Spletno nasilje: ko se začne s šalo in konča s smrtjo

Ana Jud
346

26. mar. 2023 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Tiziana Cantone je bila mlada ženska. Neapeljčanka, ki je med seksualnim aktom napravljene posnetke poslala petim prijateljem. Naivna je bila. Že naslednjega dne so privreli v javnost in njena intima je takoj postala viralna. Iz izdane lepotice so se norčevali, zbadali so jo in zmerjali. Postala je tarča vsakega Italijana, ki je imel tri minute časa. »Snemaš video? Bravo!« Stavek iz posnetka so natisnili na majice in ovitke mobilnikov, Tiziana je zaradi sramotenja naredila samomor.

Svetovni splet nujno potrebuje civiliziranje, saj tudi svetovne organizacije za človekove pravice priznavajo, da je cyberbullying oziroma spletno nasilje hitro naraščajoči svetovni problem.

Statistika kaže, da so ženske bolj ogrožene zaradi nasilja na internetu kot moški. Po podatkih nestrankarskega raziskovalnega centra Pew Research iz Washingtona se ženske na internetu soočajo z ogromnimi tveganji.

Čeprav so ženske pogosteje sistematično na udaru nasilnežev, so tudi moški tarče spletnih gonj, in Slovenija nikoli ne bi smela pozabiti grozljivega linča, ki ga je bil pred leti deležen ravnatelj, ker so ga škodoželjneži posneli med spolnim odnosom v šoli.

Vemo, da so ljudje na internetu takšni, kot so v resnici, le da si v resničnem življenju temnih plati ne drznejo spustiti z uzd.

»Po spletu posamezniki pogosto odlagajo duševna bremena z izražanjem trenj in potlačenih želja in frustracij, ki se nalagajo v življenju,« pravi sociologinja dr. Lucija Mulej.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24