bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Skrito v raju Njena.si

Kako so Hrvati sprejeli serijo Skrito v raju?

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Magazin

Sociologinja Barbara Kobal Tomc: V resnici nam v Sloveniji ne gre tako zelo slabo, le tarnamo preveč

Deli na:
Sociologinja Barbara Kobal Tomc: V resnici nam v Sloveniji ne gre tako zelo slabo, le tarnamo preveč

Barbara Kobal Tomc - Foto: Primož Lavre

Barbara Kobal Tomc je potrpežljiva in izjemno prilagodljiva dama, s katero ni bilo težko uskladiti termina za dialog in fotografiranje. Srčna je tudi v zasebnem življenju, ko skupaj s soprogom skrbi za dve čudoviti hčerki ali med klepetom s prijateljicami srkne pivo. To je ena od njenih najljubših pijač. Sočutno se zavzema za ranljive skupine prebivalstva naše države, zato vodi Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo, kjer izvajajo različne projekte, študije in raziskave s področja socialnega, družinskega, invalidskega varstva ter dolgotrajne oskrbe in deinstitucionalizacije.

Kljub temu, da nam v resnici sploh ne gre slabo, se ne moremo izogniti dejstvu, da slovenski bruto domači proizvod (BDP) ne dosega evropskega povprečja, naša potrošnja pa tudi ne, zato se upravičeno zastavlja vprašanje, koliko financ namenjamo sociali?

Sogovornica pojasnjuje: "Slovenija zaostaja za evropskim povprečjem glede na izdatke, ki jih nameni za socialno zaščito. To pomeni, da za zdravstveno varstvo ali v primeru bolezni, invalidnosti, starosti, smrti hranitelja družine, za družine in otroke, za področje brezposelnosti, nastanitve in za druge oblike socialne izključenosti namenja manjši delež BDP, kot ga v povprečju namenjajo države EU. Pri nas največji del izdatkov za socialno zaščito namenjamo za področje starosti, predvsem za pokojnine ter bolezni zdravstveno varstvo, predvsem za bolniške odsotnosti."


Empatična dama prizna, da se tudi v najbolj razvitih državah sveta, kamor Slovenija nedvomno sodi, lahko pojavi tako huda revščina, da ljudje dejansko stradajo. Iz sramu siromaštvo skrivajo med štiri stene, zato jim je težko pomagati.

S Kobal Tomc smo se za Reporter temeljito pogovorili o perečih socialnih problemih, omeniti pa nismo pozabili niti strašljivega nasilja, ki ga je 16-letna najstnica zganjala nad dementno in obnemoglo gospo v domu v Trebnjem. Najstnica je morda mislila, da bo izpadla frajerka, a je v resnici postala samo oseba, ki si je gnev zaslužila za celo življenje. Pa čeprav, kot nam je povedala Kobal Tomc: "Niso vse 16-letne dijakinje takšne in niso vsi stanovalci domov za starejše žrtve nasilja."

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24