mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sladki pelin: tradicionalna raba in sodobne raziskave

Deli na:
Sladki pelin: tradicionalna raba in sodobne raziskave

Sladki pelin (Artemisia annua L.) - Foto: Profimedia

Sladki pelin izvira iz Azije, kjer so ga v tradicionalni kitajski medicini že od nekdaj varno uporabljali pri obvladovanju raznovrstnih bolezni, med drugim za lajšanje vročičnih stanj. Ko so na Kitajskem ugotovili, da je sladki pelin učinkovit v boju proti malariji in kot aktivno sestavino identificirali artemizinin (za kar so kasneje prejeli Nobelovo nagrado), je sladki pelin vzbudil zanimanje raziskovalcev tudi v Evropi in drugod po svetu. V zadnjem desetletju se tako ogromno raziskuje morebitna vloga sladkega pelina v moderni medicini in v tem prispevku bomo na kratko pregledali zadnja dognanja glede domnevne biološke aktivnosti sladkega pelina.

Virusi

V zadnjih dveh desetletjih so zelo dobro raziskali protivirusno delovanje artemizinina in njegovih derivatov, in sicer na primerih herpes virusov, hepatitisa in HIV-a. V zadnjem času pa dosti zanimanja vzbuja delovanje sladkega pelina na viruse iz družine koronavirusov. Ekstrakte sladkega pelina so raziskovali že na primeru prvega SARS koronavirusa in ugotovili, da izkazujejo protivirusno aktivnost, zato so domnevali, da bi sladki pelin lahko bil primeren tudi kot naravni dodatek za obvladovanje novega koronavirusa, s katerim se spopadamo trenutno. Znanstveniki iz Inštituta Max Planck v Nemčiji so ugotovili, da ekstrakti iz sladkega pelina zavirajo razmnoževanje novega koronavirusa, pri čemer pa je zanimivo, da za čisti artemizinin enakega delovanja niso dokazali. To so potrdili tudi znanstveniki univerz Columbia in Washington iz ZDA, kar nakazuje, da so poleg artemizinina za aktivnost odgovorne tudi druge snovi v sladkem pelinu, ki se med seboj dopolnjujejo. Ugotovili so, da je za aktivnost zelo pomembna vrsta vzgajanega sladkega pelina in način pridelave, saj je bila med najslabšim in najboljšim preiskovanim vzorcem kar 100-kratna razlika v vsebnosti in posledično tudi aktivnosti.

Rakava obolenja

Protitumorne lastnosti sladkega pelina raziskujejo že več kot dve desetletji. Poročali so, da sladki pelin zavira rast rakavih celic in tumornega tkiva ter vzpodbuja smrt rakavih celic. Poleg artemizinina se v sladkem pelinu nahajajo tudi druge snovi, ki so odgovorne za protitumorno aktivnost (npr. flavonoidi, polisaharidi in polifenoli), ni pa še točno znano ali imajo te snovi tudi same protitumorne lastnosti ali zgolj povečajo absorpcijo artemizinina in upočasnijo njegovo razgradnjo, najverjetneje pa gre za kombinacijo obojega. Ugotovili so tudi, da se učinkovitost tradicionalnih kemoterapevtikov poveča, če se terapiji dodaja sladki pelin, kar gre pripisati temu, da artemizinin zelo dobro cilja rakave celice zaradi visoke vsebnosti železa v njih.

Protivnetne lastnosti in imunski sistem

Protivnetne lastnosti artemizinina so precej dobro raziskane na različnih modelih vnetnih bolezni, kot so avtoimune bolezni, alergijska vnetja in septična vnetja. V sklopu teh raziskav se je pokazalo, da sladki pelin izkazuje imunoregulatorne lastnosti, kar pojasni uporabo pri avtoimunih boleznih v tradicionalni kitajski medicini. V študijah so podobno kot pri rakavih obolenjih ugotovili, da so za protivnetno in imunoregulatorno delovanje pomembni tudi flavonoidi, fenoli, kumarini in še nekatere druge snovi prisotne v sladkem pelinu. Protivnetne lastnosti so proučevali tudi na ljudeh, in sicer pri osteoartritisu. Ugotovili so, da je jemanje ekstrakta sladkega pelina zmanjšalo bolečino, otrdelost in gibalne omejitve pri sodelujočih. Pri tem niso opazili stranskih učinkov.

Paraziti, glivice in bakterije

Sladki pelin je pravzaprav pridobil prepoznavnost zaradi svojega delovanja proti parazitu, ki povzroča malarijo. Rezultat tega odkritja je zdravilo proti malariji, ki poleg kemične učinkovine vsebuje derivat artemizinina, ki ga pridobivajo iz sladkega pelina. Pri proučevanju sladkega pelina v povezavi s paraziti so ugotovili, da je aktivnost čistega artemizinina 40-krat manjša od aktivnosti popolnega ekstrakta sladkega pelina, kar nakazuje, da je za delovanje odgovornih več snovi, ki se dopolnjujejo med sabo. Glede aktivnosti proti glivicam in bakterijam še ni narejeno veliko študij, začetna raziskovanja pa nakazujejo na to, da bi v ta namen lahko bilo uporabno eterično olje sladkega pelina.

Sladki pelin torej izkazuje potencial za uporabo pri kar nekaj bolezenskih stanjih, se pa je potrebno zavedati, da gre v večini primerov za začetne raziskave. To pomeni, da bo za potrditev dosedanjih ugotovitev potrebnih še veliko študij (tudi kliničnih na ljudeh), da se podrobneje razišče mehanizme delovanja in varnostni profil.

Vir:
X. Feng, S. Cao, F. Qiu, et al., Traditional application and modern pharmacological research of Artemisia annua L., Pharmacology& Therapeutics, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163725820301807

M.S. Nair, Y. Huang et al., Artemisia annua L. extracts prevent in vitro replication of SARS-CoV-2., bioRxiv, www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.08.425825v1