GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sistem VAR bo na SP v Rusiji paral živce nogometašem in navijačem

Deli na:
Sistem VAR bo na SP v Rusiji paral živce nogometašem in navijačem

Sodnik si ogleduje posnetek sporne situacije. - Foto: Profimedia

Svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki te dni zaseda v Bogoti, je odločil, da bo prvič v zgodovini svetovnih prvenstev sodnikom že letos v Rusiji pomagal video posnetek (VAR), poročajo agencije. Potem ko je novost 3. marca v Zürichu potrdil Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab), se je za enak korak odločila tudi krovna zveza.

Tehnologija VAR (Video Assistant Referee) bo tako prvič v uporabi za letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji, pri Fifi pa trdijo, da bodo sodniške odločitvre na ta način pravičnejše.. VAR služi razreševanju spornih odločitev, ki jih spregledajo sodniki na igrišču. S tehnologijo lahko preverijo, ali je šlo za prepovedani položaj, prekršek za rdeč karton ali enajstmetrovko.

"Imeli bomo prvo svetovno prvenstvo z VAR. Sodniki so tehnologijo sprejeli in odobrili in zaradi te odločitve smo zelo veseli. To je zgodovinska odločitev," je ob tem dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

VAR se od te sezone že uporablja v nemškem in italijanskem prvenstvu ter v angleškem pokalu, kljub nekaterim pomislekom pa so se tudi pri Fifi zdaj odločili poseči po novi tehnologiji.

"Število napak na tekmah, kjer je v uporabi VAR, je precej manjše. Ne sme se namreč zgoditi, da je v letu 2018, ko vsi gledalci pred TV-zasloni in tudi na tribunah vedo za napako pri sojenju, edini, ki tega ne ve, glavni sodnik na igrišču," je še dodal Infantino.

Po Ifabovem protokolu bodo šolani sodniki VAR lahko uporabljali v štirih ključnih trenutkih: lahko bodo preverili, ali je bil res dosežen gol, pri dosojanju kazenskih strelov, dodeljevanju neposrednih rdečih kartonov in zamenjani identiteti nogometaša (v prekršku).

Posebni sodnik bo pred zaslonom spremljal vse odločitve in bil neprestano na radijski zvezi z glavnim sodnikom. V kolikor bo ocenil napako, bodo naknadno skupaj pregledali posnetek in morebiti spremenili sodniško odločitev. Uvedba sistema VAR je bila ena glavnih nalog Infantinovega mandata, ki ga je začel leta 2016.



Zdaj sledi hiter tečaj uporabe sistema VAR za sodnike, ki bodo sodili na SP, šolanje pa bo vodil sloviti Pierluigi Collina. Predvidoma bo z novo tehnologijo na SP sodilo 12 do 15 sodnikov, pogoj za šolanje s strani Fife pa je, da so se s sistemom že seznanili na domačih tekmovanjih.

Delegati Fife so ob tem na zasedanju v Bogoti sprejeli še postopek glasovanja za prireditelja svetovnega prvenstva 2026. Na kongresu 13. junija v Moskvi bodo prireditelja 2026 izbrali z javnim glasovanjem. Za prireditelja bo glasovalo 211 delegatov Fife, njihovi glasovi pa bodo javno zabeleženi tudi na spletni strani krovne nogometne organizacije.

S tem ne bo več prihajalo do spornih dodelitev prvenstev, pri dodeljevanju SP 2018 v Rusiji in 2022 v Katarju naj bi namreč prihajalo do nepravilnosti in podkupovanj, postopki še tečejo. Doslej je prireditelja izbiral izvršni odbor Fife. Kandidati za organizacijo mundiala 2026 so Maroko, ZDA s Kanado in Mehika.

Na zasedanju v Bogoti je Fifa umaknila tudi suspenz Iraku, ki tri desetletja, vse od napada na Kuvajt, ni smel igrati mednarodnih tekem doma. Zdaj so dovoljenje za mednarodne tekme dobili stadioni v Arbilu, Basri in Karbali. Seveda na Fifi napovedujejo, da bodo budno spremljali varnostni položaj v državi in prav od tega bodo odvisne prav tekme.

Fifa je določila tudi kraj naslednjega jesenskega zasedanja 36-članskega sveta Fifa. Ta ne bo v Zürichu, ampak 25. in 26. oktobra v Kigaliju v Ruandi. To je v nasprotju z volilnim programom predsednika Infantina, ki je najavljal, da bodo tovrstna srečanja zaradi znižanja stroškov v Švici. Pred tem se bodo predstavniki Fife seveda srečali ob robu SP v Rusiji. V svojih zadnjih nastopih pa Infantino poudarja, da želi podpreti in razviti nogomet v vseh delih sveta. Kritiki pa mu očitajo, da se želi z zasedanji v eksotičnih državah izogniti kritičnim novinarjem iz Evrope.

V nasprotju z željo Infantina pa v Bogoti predstavniki Gife niso podprli širitve klubskega svetovnega prvenstva na 24 ekip. Številni predstavniki Fife so namreč mnenja, da je za ta korak potrebno tudi široko soglasje klubov in zato pogovor z različnimi klubskimi združenji. Močan je odpor predvsem v Evropi, kjer izpostavljajo, da so koledarji že zdaj preveč natrpani in da za širitev v tem trenutku ni prostora. Zavrnjena pa je bila tudi reforma turnirjev za mlajše kategorije.