Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Šampion Prevc realist: Uspehi hitro pridejo, pa lahko tudi hitro minejo

Deli na:
Šampion Prevc realist: Uspehi hitro pridejo, pa lahko tudi hitro minejo

Foto: Getty Images

Peter Prevc je na Kulmu v Avstriji kot drugi Slovenec po Robertu Kranjcu postal svetovni prvak v smučarskih poletih, vendar z zelo majhno razliko. Planica zanj ostaja številka ena med skakalnicami, kljub slabim vremenskim napovedim je pričakoval drugi dan SP, zjutraj pa se je zamotil s poslušanjem rock glasbe.

Prevc je po treh serijah podprvaka Norvežana Kennetha Gangnesa premagal le s 3,2 točkami prednosti, kar je dobra 2,5 metra razlike. "Vse skupaj je bilo okrog 700 m poletov za vsakega, na koncu pa je bilo med nama le dva metra razlike. Trije skoki in 700 m, na novoletni pa je bilo osem skokov in komaj nekaj čez 1000 m skupaj, vendar je bila tedaj razlika veliko večja," je zmajeval z glavo Prevc, ki je do naslova s težavo prišel kljub dvema rekordoma letalnice od treh tekmovalnih poletov.

"Zanimivo je bilo, kako se je danes odločalo. Bilo je super, le malo čudno na koncu, ko sem v kontejnerju izvedel, da sem svetovni prvak. Vesel sem, da mi je uspel prvi skok in da sem ostal na nogah ter nadoknadil razliko do Kennetha."

V petek je rekord Kulma postavil v prvi seriji (243 m) in se komaj obdržal na nogah. "Ker mi je včeraj le dobra točka manjkala zaradi sodniške ocene, sem vedel, da moram danes vsaj nakazati telemark ali pa se se malce bolj odpeljati na smučeh, pa bom takoj dobil po pol točke več. Tri sodniške ocene štejejo, v igri je 1,5 točke, kar je več, kot sem zaostajal po drugi seriji. Imel sem tudi srečo, da je bil danes sneg zelo počasen, nekateri so bili zato kaznovani, meni je koristilo. V petek me je potegnilo na zadnjico, tokrat me je zaustavilo in sem lažje pristal. Bil sem tudi bolj samozavesten, ker sem videl včeraj, da je telemark teoretično izvedljiv."

Tudi v tretji seriji je zmogel rekord letalnice (244 m). "V poskusni seriji, ko je bil veter prav tako dober kot potem na tekmi, me je to presenetilo in me je kar ustavilo pri odskoku. Zato sem v poskusni seriji skočil manj. Sem pa šel z isto miselnostjo na rampo prve serije, kot smo se dogovorili s trenerji, in uspelo mi je."

Potem je čakal le še na Gangnesa, ki je poletel 238,5 m. "Kar debelo sem gledal, ko mu je pred skokom kazalo, koliko mora skočiti za zmago, skoraj rekord. Čestital mi je, kot tudi jaz njemu. S Kennethom sva bolj povezana, kot s kom drugim, in zato bolj 'letijo' čestitke kot običajno."

Kljub prevzemu vodstva si je želel, da bi izvedli še četrto serijo. "Ker so poleti bolj redko, si vsak skakalec želi čim več skokov. Sam sem v dobri formi, imam zaupanje vase in sem si želel, da bi po Planici 2010 končno še eno SP v poletih izpeljali v celoti."

Peter Prevc je bil kljub slabšim vremenskim napovedim pripravljen na drugi dan SP, čas pa si je zjutraj zapolnil tudi s poslušanjem rock glasbe. "Vremenske napovedi so bile jasne, toda pripravljen sem bil na tekmo in me kaj posebej ni skrbelo. Zjutraj sem pogledal ven, videl, da je zapadlo veliko sega. Videl sem tudi, da ni zametov, kar pomeni, da ni vetra, zato je bilo še lažje. Po daljšem času sem zjutraj poslušal skupino Dire Straits in Brucea Springsteena. Ne vem, če je bilo to dobro ali slabo. Sicer ne poslušam glasbe in sem šel letos le enkrat teči z ipodom."

V desetih dnevih je osvojil prestižno novoletno turnejo in postal prvak v poletih. "SP v poletih se je hitreje končalo kot novoletna turneja. Toda ker je bila tokrat na programu letalnica, imaš v podzavesti vedno vklopljene pet odstotkov zavore pri odskoku in po tej plati je gotovo drugače kot na manjših skakalnicah. Živčnost je vedno prisotna, največ pa jo je, ko je pred tvojim skokom še deset skakalcev, pa tudi po pristanku, ko čakaš na izid, če skok ni bil dober."

Po prvem dnevu so bili vsi štirje slovenski skakalci med deseterico, po drugem pa med dvanajsterico, kar je lep obet za ekipno tekmo v nedeljo. "Štirje smo imeli nalogo, da pridemo do posamične medalje. Imamo jo, zdaj moramo vsi štirje priti do nje še ekipno, da nam bo trener Goran Janus, ki je to napovedal, dal mir. Smo pa bili Slovenci že favoriti, pa se ni izšlo, upam, da bo v nedeljo drugače."

Ponovno je bilo ob skakalnici ogromno slovenskih zastav. "Vesel sem, da je bilo toliko naših navijačev kot ob zaključku novoletne turneje. V tem pogledu je bilo razmerje z gostitelji 1:1, seveda pa v korist Slovenije," se je pošalil Prevc s precejšno mero resnice, saj je Slovenija "igrala 1:1" na gostovanju v Avstriji.

"Vedno sem vesel, ko slišim Zdravljico. Še lepše pa je, če ob uradnem igranju instrumentalne himne po zvočnikih slišiš še vokalno izvedbo ob prepevanju navijačev, ki se jim še enkrat zahvaljujem, da so prišli v tako velikem številu," je bil vesel Prevc in dodal: "Upam, da bom kljub uspehom ostal na realnih tleh, ostal osredotočen na moje skoke. Uspehi hitro pridejo, pa lahko tudi hitro minejo."