Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Revija Josimar: Infantino želi Čeferina za predsednika Uefe

Deli na:
Revija Josimar: Infantino želi Čeferina za predsednika Uefe

Foto: Bobo

Teden dni pred volitvami novega prvega moža krovne nogometne zveze na stari celini postaja volilna kampanja vse bolj umazana. Favoritu za novega predsednika evropske nogometne zveze Slovencu Aleksandru Čeferinu protikandidat Nizozemec Mihael Van Praag, s podporo močne angleške zveze, očita zakulisne igrice v boju za položaj. Čeferin očitke zavrača.

Boj za prvega moža nogometa na stari celini postaja vse bolj umazan. Na račun favorita za novega predsednika evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina so se na Norveškem pojavili očitki, da je skandinavskim zvezam v zameno za podporo pri glasovanju obljubil pripravo evropskega prvenstva v nogometu oziroma celo položaje v Uefi.

Kampanjo proti Čeferinu je sprožila norveška nogometna revija Josimar, ki je v začetku tedna objavila senzacionalno zgodbo, v kateri predsedniku Mednarodne nogometne zveze Italijanu Gianiju Infantinu očita, da se je neposredno vpletel v izbiro novega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Ob tem revija izpostavlja, da se predsednik Fife po statutu ne sme vmešavati v delovanje celinskih zvez, zlasti ne v kadrovsko izbiro svojih predstavnikov.

Josimar navaja, da je za Čeferina neposredno lobiral Norvežan Kjetil Siem, desna roka Infantina, ki je kot generalni sekretar norveške zveze že uspešno izvedel predsedniško kampanjo za Infantina. Posledica prav njegovega lobiranja je bila, da so Norveška, Švedska, Danska in Finska Čeferina prve podprle še preden je vložil uradno kandidaturo ter ga tako dobesedno "prisilile" v kandidaturo.

Šlo naj bi za vezano trgovino, saj naj bi Čeferin skandinavskim zvezam, obljube naj bi dajal Siem, obljubil skupno evropsko prvenstvo v nogometu leta 2024 ali 2028, Norvežanu Karlu-Eriku Nilssonu mesto podpredsednika Uefe. Po drugi strani pa je Infantinu predlagal in s tem omogočil imenovanje Slovenca Tomaža Vesela, osebnega prijatelja, soseda, sošolca s fakultete in nogometnega soigralca, za začasnega predsednika neodvisne Fifine komisije za revizijo in skladnost, ki nadzira delovanje svetovne nogometne zveze.

Čeferin je v odzivu za MMC RTV Slovenija po elektronski pošti zavrnil očitke. "Nikoli nikomur nisem obljubil prvenstva, to je čista laž. Predsednik Uefe niti nima možnosti, da bi komur koli obljubljal organizacijo evropskega prvenstva. Organizatorja potrdijo organi Uefe. Tudi možnosti in pristojnosti izbora članov izvršilnega odbora predsednik Uefe nima. Člane izvršnega odbora izvoli kongres," je poudaril Čeferin, ki ga slovenski in tuji mediji označujejo za kandidata z največjo podporo med članicami evropskih zvez.

Uefe ima 55 članic, kar pomeni, da bo izvoljen kandidat s podporo vsaj 28 članic. Čeferina je doslej javno podprlo 24 zvez, nazadnje Azerbajdžan in Poljska, med Čeferinovimi podporniki so tudi velesile Francija, Nemčija, Italija in Rusija ter vse sosedske države. Po izstopu Španca Angela Villarja iz boja njegov edini protikandidat Van Praag javno uživa podporo svoje matične zveze Nizozemske in Anglije. Seveda bo glasovanje na volitvah na Uefinem kongresu 14. septembra v Atenah tajno.

Prav Rusija naj bi bila glavna velesila v ozadju Čeferinove kandidature. A so ji skandinavske zveze naredile uslugo, ker so prve podprle Čeferina, s čimer je bilo drugim Uefinim članicam veliko lažje, da so sledile z javnimi podporami.

Zanimivo je, da je obtožbe, ki jih je na račun Infantina in Čeferina objavila revija Josimar, prek Tvitterja že komentiral Čeferinov protikandidat Van Praag ter slednje ugotovitve izkoristil v korist svoje kampanje.

Najprej je Van Praag tvitnil: "Šokiran sem, ko sem prebral te informacije 'http://www.josimar.no/artikler/the-presidents-man/3295/ ... @JosimarFotball'." Nato je dodal: "Če je res, smo spet pri starih metodah delovanja v nogometnem svetu. Ravno to pa želim spremeniti." Na koncu pa je še zapisal: "Potrebujemo poštenega nogometnega voditelja, ne pa moči lačnega politika. Nekoga, kateremu lahko zaupamo nogomet."

Uefa bo vsekakor dobila novega predsednika, ki bo nasledil zaradi korupcije odstavljenega Francoza Michela Platinija, ki se zaradi izrečenega suspenza, začasne prepovedi delovanja v nogometu, ne more potegovati za predsedniško mesto.